Topul celor mai vandute 50 de medicamente de pe piata locala

Autor: Ioana David 20.04.2010

Cele mai vandute 50 de medicamente de pe piata locala, top in care domina medicamentele pentru inima si pentru cancer, este condus de Neorecormon (folosit in insuficienta renala si pentru cancer) si Pegasys (pentru hepatita), liderii ultimilor trei ani, potrivit unei analize ZF pe baza datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim Romania. Pentru perioada urmatoare se prefrigureaza schimbari insa doar in esalonul doi, liderii fiind greu de zdruncinat.

"Sunt medicamente in care s-a investit mult (primele zece in top- n.red.), produse de firme cu putere (financiara- n.red.). Sunt convins ca piata va fi determinanta si ca se vor schimba ierarhii", a spus Ioan Nani, directorul general al producatorului Antibiotice Iasi.

Majoritatea medicamentelor din top 50 sunt produse care se elibereaza cu prescriptie ale gigantilor internationali. Fabricile romansti au putine medicamente in acest clasament. Dintre companiile internationale, cea mai buna pozitie o are Roche, cu patru produse in top zece.

Piata farmaceutica s-a ridicat anul trecut la 1,9 mld. euro, de patru ori mai mult comparativ cu nivelul din 2000.