COLECTII/ Eseuri pentru viitor

Autor: Stelian Turlea 21.04.2010
O noua colectie a fost lansata luna trecuta de Editura Trei, care se remarca prin cateva trasaturi vizibile de la primul contact: accesibila, cu un aspect ultramodern, realizata in conditii grafice deosebite. Colectia se cheama "Acum pentru viitor" si reuneste eseuri despre conditia omului de azi, despre impactul lumii virtuale asupra tehnologiei si vietii, despre cele mai noi descoperiri ale stiintei si provocarile cu care se confrunta oamenii de stiinta, despre previziunile cu privire la evolutia Universului. O colectie care se adreseaza cititorilor dornici sa se puna la curent cu cele mai noi idei din domeniile umaniste, cu cele mai recente descoperiri din stiinta si tehnologie, pe scurt oamenilor care vor sa afle ce mai este nou pe lume. Fiecare titlu aparut pana acum incearca sa raspunda unei intrebari fundamentale.

Michio Kaku - "Fizica imposibilului". Traducere de Constantin Dumitru- Palcus. Acum o suta de ani, oamenii de stiinta ar fi spus ca laserele, televiziunea si bomba atomica sunt imposibile. Michio Kaku ne arata cum tehnologiile si dispozitivele SF-ului de astazi, pe care le consideram dincolo de taramul posibilitatii fizice, ar putea deveni in viitor cat se poate de comune. "Legile fundamentale sunt cognoscibile si finite. Iar anii care urmeaza in fizica s-ar putea sa fie cei mai palpitanti dintre toti, pe masura ce exploram universul cu o noua generatie de acceleratoare de particule, detectoare de unde gravitationale situate in spatiul cosmic si alte tehnologii. Nu ne aflam la finalul, ci abia la inceputul unei noi fizici."
Lou Marinoff - "Inghite Platon, nu prozac! Aplicarea intelepciunii eterne la problemele de zi cu zi". Traducere, note si studiu introductiv de Florin Lobont. Cartea profesorului Lou Marinoff prezinta un curent nou in practica filosofica, necunoscut inca in Romania, dar care se bucura de mare succes in Europa occidentala si in America: consilierea filosofica, in care specialisti acreditati intra in dialog cu oamenii aflati in fata unor dileme si probleme existentiale. Folosindu-se de exemple, cartea demonstreaza eficienta consilerii filosofice. "Consilierea filosofica, indiferent de diversitatea ei, in continua expansiune, a variantelor ei, este cea mai recenta dintre aplicatiile contemporane ale filosofiei in terapie si consiliere. Debutul ei este legat de numele filosofului Gerd Achenbach, care, in 1981, a deschis primul cabinet de practica filosofica, la Koln."
James Hollis - "De ce oamenii buni savarsesc fapte rele". Traducere de Laura Fota. James Hollis analizeaza discrepantele dintre valorile pe care le proclamam si actiunile noastre, adesea distructive, oferindu-ne solutii pentru o intelegere mai profunda a acestora. "Teza centrala a cartii de fata este relativ cunoscuta publicului larg, dar are caracterul unui truism pentru psihologia inconstientului si consta in faptul ca psihicul omenesc nu este un tot unitar sau unificat, asa cum ii place eului sa creada, ci este diversificat, complex si divizat... mereu divizat."
Michel Lacroix - "Sa ai un ideal". Traducere de Ileana Cantuniari. Notiunea de ideal presupune de multe ori un angajament total, lucru care poate da nastere unor atitudini totalitariste. O carte care conciliaza idealul cu raportarea la ideal. "Vom reabilita notiunea de ideal, o vom reaseza in centrul psihologiei umane."

Elisabeth Roudinesco - "Partea intunecata din noi insine". Traducere de Ileana Busuioc. Incercand sa lumineze toate partile obscure ale existentei noastre, stiinta contemporana ne determina sa credem ca, odata si-odata, vom "vindeca" perversiunea, ii vom gasi antidotul. "In aceasta lucrare, vom patrunde in universul perversitatii, ca si in viata paralela a perversilor, prin intremediul metamorfozei si al animalitatii, doua teme universale."