EDITORIAL/ Ziua Cartii

Autor: Stelian Turlea 21.04.2010
La 23 aprilie se sarbatoresc mai multe evenimente: este Ziua Bibliotecarului, Ziua Drepturilor de Autor, Ziua Cartii. Aceasta din urma e o sarbatoare la nivel mondial, dupa ce UNESCO a hotarat astfel in anul 1964. La 23 aprilie 1616 au disparut doi titani ai literaturii universale - William Shakespeare si Miguel de Cervantes. Ziua e, intr-un fel, si un omagiu adus lor. De multi ani, sarbatorim, chipurile, si noi Ziua Cartii. Nu cred sa fi simtit cineva asta.
Fireste, evenimentul este bifat in calendarul birocratilor culturali, ici, colo se organizeaza vreo reuniune la care sunt adusi ca niste moaste scriitori dornici sa se faca cunoscuti sau sa citeasca din opera lor, asa cum pe vremuri nu prea indepartate caminele culturale consemnau sarbatorile impuse de regim. Uneori, din ce in ce mai rar, se fac promisiuni ori planuri privind imbunatatiri ale domeniului cartii - inlesniri pentru editori, pentru biblioteci, pentru autori, asigurari ca vor fi bani mai multi si facilitati legislative, indemnuri ca macar tanara generatie sa revina mai cu sarg la lectura. Dar nimeni nu simte sau nu stie de vreo schimbare, de vreo miscare, de vreo innoire.
Anul acesta, la fel ca anul trecut, scuza plauzibila ar fi criza economica: problemele economiei sunt mult mai grave decat situatia specifica din domeniul cartii. Nimeni nu neaga efectele crizei, dar legatura nu e neaparat cauzala si directa, deoarece indiferenta fata de acest domeniu a fost aceeasi si inainte de aparitia crizei. Pana si profesionistii lecturii, criticii literari, au inceput sa citeasca selectiv sau doar sa "frunzareasca" volumele pe care le primesc. Nu sunt nedrept, sunt doar trist, vehementa mea e iscata din convingerea ca nimic nu se va schimba nici acum, nici in viitorul imediat.
Nu invinovatesc pe nimeni in mod special. Nu arunc anatema asupra cuiva anume. Stiu, pe de alta parte, ca sunt foarte multi cei care gasesc inca placere in lectura, care mai cumpara carti, asa cum sunt altii care se straduie sa tipareasca volume frumoase. Poate sunt prea putini? Poate ar fi bine sa spunem ca noi, romanii, nu (mai) sarbatorim Ziua Cartii decat de forma, o mentinem insa in calendarul de sindrofii alaturi de alte zeci si zeci de zile/prilejuri de amintire, pentru ca, pur si simplu, nu mai citim? Aproape ca am uitat sa mai cumparam o carte si nu lipsa banilor este neaparat cauza, asa cum am uitat sa mai citim, orbiti de spectacolul fascinant si otravitor al televiziunilor.
Am aflat de curand de un obicei catalan. Ca la toti crestinii, si in Catalunia este ziua Sfantului Gheorghe (Sant Jordi). Traditia cere ca barbatii sa daruiasca in aceasta zi femeilor un trandafir, iar ele sa le daruiasca barbatilor o carte. Ma gandesc sa adaptez ideea, sa ma tin de ea si sa le cer prietenilor sa faca aidoma, chiar daca stiu ca are sanse infinitezimale sa devina obicei. Voi cumpara carti pe care le voi oferi eu femeilor mai apropiate sau dragi, convins ca voi primi in schimb un zambet care-mi va lumina ziua.
Asa voi contribui intr-un fel propriu la Ziua Cartii, cu gandul la dificultatile enorme ale bietilor editori. Pana la anul e insa atat de mult, incat mi-e teama ca aceia care ar face ca mine or sa uite...

STELIAN TURLEA (n. 1946) a urmat studii de filologie (1968) si filosofie (1976), la Bucuresti, a fost aproape trei decenii redactor de politica externa la revista "Lumea", a condus, dupa 1989, revistele "Lumea", "Zig-Zag", apoi ziarul "Meridian", dupa care a lucrat in televiziune, ca sef al departamentului de stiri al Antenei 1. Din 1996 lucreaza la PRO TV, din 2000 este si editor senior al Ziarului de Duminica. Este autorul a zece carti de publicistica, zece romane, opt carti pentru copii si doua traduceri. A ingrijit trei albume. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii (2003), Premiul Asociatiei Editorilor din Romania (AER) pentru literatura pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (2007). A fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii in 2000 si Premiul AER pentru roman in 2003.