Investitorii vand la SIF-uri ca sa nu fie raportati cu peste 1%

Autor: Vlad Anastasiu 21.04.2010

Bursa locala a revenit ieri pe scadere, cu variatii mici la nivelul indicilor, cea mai mare corectie fiind inregistrata de societatile financiare, grupate sub BET-FI, care au pierdut 0,87% fata de referinta. In top, au urmat scaderile BET-NG, de 0,85% si BET, de 0,24%. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la aproape 9 mil. euro, cea mai mare parte a transferurilor fiind realizate pe cele cinci societati financiare.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au inregistrat cel mai mare rulaj din piata, de peste 10,5 mil. lei, actiunile societatii de investitii coborand cu aproape 1,1% fata de cotatia de marti. Cea mai mare corectie la categoria SIF-uri a fost consemnata de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au pierdut aproape 2% fata de referinta. Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au reusit sa inchida sedinta de ieri pe plus, cu un avans de 0,6%, urcand la pretul de 0,805 lei/unitate.

"Am vazut miscari ceva mai agresive in piata in ultima perioada, date in special de vanzatori, care sunt pe de o parte marcari de profit, in special pe titlurile mici, dar mai ales diminuari ale expunerii pe SIF-uri, in conditiile in care cele mai mari rulaje din piata s-au realizat pe aceste titluri. Investitorii coboara sub pragul de detinere de 1% pe SIF-uri, tinand cont ca la sfarsitul lunii acesteia trebuie sa faca raportarea catre CNVM", a explicat Adrian Barbulescu, broker in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.

In sectorul financiar, doar titlurile bancare BRD au mai inchis pe plus, cu o apreciere de aproape 0,7% fata de referinta, in timp ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inchis in stationare, la pretul de 2,25 lei/unitate, iar titlurile Broker Cluj (BRK) au coborat cu 1,8% fata de cotatia de marti.

La categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au coborat cu 1,1% fata de referinta.

"Pentru moment SIF-urile cred ca vor rezista la pragul suport de 30.000 de puncte, in conditiile in care avem nevoie de factori cumulativi care sa conduca la o corectie sub acest nivel, care deocamdata nu se indeplinesc. In orice caz, o corectie care sa duca la o asezare a pietei, ca mai apoi sa relanseze cresterea, ar fi bine meritata", a spus Barbulescu.

Corectii ceva mai pronuntate s-au inregistrat in special in sectorul energetic, atat titlurile societatilor de utilitati Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL), cat si titlurile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) inchizand pe minus. Cea mai mare corectie din sector a fost consemnata de titlurile Transelectrica, care au pierdut aproape 1,4% fata de referinta.

Titlurile Oltchim (OLT) au inchis cu o apreciere de aproape 13% fata de referinta, dupa ce Guvernul a anuntat continuarea negocierilor cu CE pentru acordarea de garantii de stat combinatului chimic.

Cea mai mare crestere din piata a fost inregistrata de titlurile Mechel Targoviste (COS), dupa ce compania siderurgica a anuntat niveluri record ale productiei de otel.

"Investitorii nu mai asteapta justificari din partea analistilor cu privire la evolutia pe termen scurt si mediu a economiei si actioneaza mai degraba sub impuls. Astfel este greu de spus ceva ferm cum va evolua piata la nivel de volatilitate in urmatoarea perioada. Va creste insa lichiditatea pietei", a incheiat Barbulescu.

De urmarit astazi