Goldman Sachs, asediata. BayernLB a intrerupt legaturile de afaceri cu banca americana acuzata de frauda. Franta deschide o investigatie privind activitatile bancii

Ziarul Financiar 22.04.2010

Banca germana de stat BayernLB a anuntat ca a intrerupt legaturile de afaceri cu institutia de credit americana Goldman Sachs, deoarece aceasta este acuzata in SUA de frauda, in timp ce Franta intentioneaza sa lanseze o investigatie pe aceeasi tema, informeaza Reuters, citata de Mediafax.

Goldman Sachs este acuzata de frauda pentru ca a ascuns investitorilor ca John Paulson, un director influent al unui fond de hedge, a pariat impotriva unui produs al bancii legat de credite subprime, pe care, de altfel, tot el l-a creat.

BayernLB, a doua mare institutie de credit germana controlata de stat, este una dintre bancile cele mai afectate de criza financiara din Germania, reusind sa supravietuiasca datorita injectiilor masive de capital primite de la autoritati. In Romania, compania este prezenta prin MKB Romexterra Bank. Banca detine o societate de leasing (MKB Romexterra Leasing IFN), o firma de administrare a fondurilor de pensii (MKB Romexterra Fond de Pensii) si o societate de prestari servicii, Corporate Recovery Management.

O alta banca germana, IKB Deutsche Industriebank AG, a fost unul dintre principalii investitori ai afacerii anchetate de autoritatile SUA.

Goldman Sachs este subiectul unei investigatii de frauda si in Marea Britanie. In Franta, ministrul Economiei, Christine Lagarde, a declarat ca acuzatiile aduse bancii in SUA pot declansa o ancheta de frauda pe plan local.