Traderii cred ca scaderile Bursei reprezinta mai degraba o reasezare a pietei

Autor: Vlad Anastasiu 22.04.2010

Bursa de la Bucuresti a continuat corectiile si in sedinta de ieri, cea mai mare scadere fiind inregistrata si de aceasta data de societatie financiare, grupate sub indicele BET-FI, care au pierdut aproape 3% fata de referinta, coborand astfel sub pragul suport de 30.000 de puncte. A doua cea mai mare corectie din piata a fost consemnata de indicatorul energetic BET-NG, de 2,4%, iar principalul indice al pietei, BET, al celor mai lichide zece titluri din piata, a coborat cu 2,1% fata de referinta. Valoarea transferurilor pe piata principala de actiuni s-a ridicat la 8,7 mil. euro.

"SIF-urile in momentul de fata sunt foarte speculate. Sunt fie iesiri si marcari de profit, fie reducerea expunerii pe societatile financiare la sub 1%, fie anticipari din partea investitorilor cu privire la evolutia cotatiilor dupa desfasurarea AGA la SIF-uri. Vom vedea aceeasi evolutie pe SIF-uri cel putin pana saptamana viitoare, cand se vor desfasura adunarile generale", a declarat Mihai Muresian, trader in cadrul societatii de intermediere Intercapital Invest.

Cele mai mari rulaje din piata le-au inregistrat si de aceasta data societatile financiare si bancile, valoarea transferurilor pe titlurile SIF Oltenia (SIF5) depasind 12,7 mil. lei. Actiunile SIF5 au coborat ieri cu 2,7%, pana la pretul de 1,8 lei/unitate.

Cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare a fost inregistrata insa de actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), de 3,3%, care au coborat la pretul de 1,45 lei/unitate

Titlurile bancare BRD au inchis in stationare, la pretul de 15,3 lei/actiune, in timp ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) au urcat cu 0,4% fata de referinta.

"Faptul ca pe ceilalti emitenti nu vedem o lichiditate ridicata denota faptul ca investitorii nu au impresia ca este vorba despre o inrautatire a climatului si ca atare prefera sa pastreze pozitiile", a adaugat Muresian.

Si titlurile Transelectrica (TEL) au reusit sa depaseasca un rulaj mai mare de un milion de lei, cotatia actiunilor companiei de transport de energie coborad insa cu peste 5,6% fata de cotatia de miercuri. Si titlurile Transgaz (TGN) au inchis in scadere, cu o corectie de 2%. Compania petroliera OMV Petrom (SNP) a continuat scaderea, cu o corectie de 3,8% fata de referinta.

Titlurile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) au accelerat scaderea in sedinta de ieri, inregistrand o scadere de aproape 7,8% fata de referinta. Tot in sectorul chimic, si titlurile Amonil Slobozia (AMO) au inschis in scadere, cu o corectie de aproape 5%.

"Piata si-a pierdut din forta si nu a reusit sa sparga rezistenta, acesta e motivul pentru care vedem o revenire a cotatiilor pe minus. Nu cred insa ca vom vedea o accelerare a corectiilor la nivelul intregii pietei, iar ce vedem acum este mai degraba o reasezare a pietei. Dupa o stabilizare la niveluri de pret agreate de investitori este posibil sa vedem o reluare a cresterilor pe indici", a incheiat Muresian.

Pe extern, principalele piete europene inregistrau de asemenea scaderi, principalul indice din regiune Euro Stoxx 50 coborand cu putin peste 2% fata de referinta. Indicele american Dow Jones deschidea tot in scadere, cu o corectie de aproape 0,9% fata de cotatia de miercuri.

De urmarit astazi