Constantin Toma, Romet Buzau: Am iesit din afacerea cu tevi Superlit pentru ca era un business secundar

Autor: Catalin Lupoaie 22.04.2010

Constantin Toma, proprietarul grupului Romet Buzau, cu afaceri anuale de 190 mil. euro, a vandut la inceputul anului participatia de 40% pe care o detinea la producatorul de tevi din plastic Superlit Romet catre grupul turcesc Superlit, insa cele doua parti nu au dorit sa faca publica valoarea tranzactiei.

Grupul Romet si Superlit din Turcia au construit la Buzau in 2008 o fabrica de tevi GRP (plastic armat cu fibra de sticla), in urma unei investitii de 10 milioane de euro.

"Am decis sa vindem participatia grupului Romet din cadrul companiei Superlit Romet deoarece afacerea cu tuburi GRP era o afacere secundara pentru noi si, in acelasi timp, actionarul majoritar turc a solicitat cumpararea, pentru ca doreste dublarea capacitatii de productie de la Buzau pentru a putea vinde in toate tarile Uniunii Europene", afirma Toma. Decizia de vanzare a fost luata in a doua parte a anului trecut, iar tranzactia s-a finalizat in ianuarie 2010.

"Banii primiti din vanzarea actiunilor sunt utilizati pentru activitatile curente ale firmei. Investitiile grupului Romet in businessul Superlit Romet s-au ridicat la aproximativ patru milioane de euro", sustine Toma.

Grupul din Turcia intentioneaza dublarea capacitatii de productie a fabricii de la Buzau pana la sfarsitul anului in urma unei investitii de inca 10 mil. euro, in conditiile in care Romania a devenit centrul operational de vanzari pentru Europa.

Superlit este controlata in prezent de Superlit Uluslararasi Altyapi Ve Teknoloji Yatirimlari (99%), parte a grupului Karamanci din Turcia, si omul de afaceri turc Mehmet Fatih Karamanci (1%), proprietarul holdingului.

Investitii de 4 mil. euro in tehnologii noi si cercetare

Grupul Romet a investit anul trecut circa 4 milioane de euro in utilaje, tehnologii noi si in cercetarea si dezvoltarea proprii.

"In 2009 s-au lansat sase produse noi in domeniul tratarii si epurarii apei, doua noi echipamente pentru irigatii si s-a continuat cercetarea in domeniul fabricatiei de case si containere din materiale compozite, ce va fi finalizata in 2010.

De asemenea, prin programul Kaizen (sistem japonez de management - n. red.) s-au adus imbunatatiri la majoritatea tehnologiilor si produselor aflate in fabricatie", afirma Toma.

Romet si-a bugetat anul acesta o crestere de 12%, pana la 870 mil. lei, datorita cresterii vanzarilor de confectii metalice si produse destinate industriei apelor.

"Pentru 2010 ne-am propus sa avem o crestere a cifrei de afaceri si a profitului, avand pus in aplicare un plan anticriza imbunatatit fata de cel pe care l-am avut in 2009. Adica sa facem mai mult cu bani mai putini", explica proprietarul Romet Buzau.

Profitul net al grupului Romet a fost in 2009 de 4,5 milioane de lei, in scadere fata de 2008, insa Toma nu a precizat cu cat. "Din pacate am functionat in 2009 cu cheltuieli financiare mari pe fondul cresterii perioadelor de incasare, a cresterii valorii dobanzilor, a cresterii diferentelor de curs valutar", explica Toma.

Grupul Romet, format pe structura companiei Aromet (fosta Fabrica Metalurgica si Turnatoria), detine opt firme cu fabrici intinse pe o suprafata de 150.000 de metri patrati. Grupul produce echipamente pentru industria apelor (pentru tratarea apei, tratarea apelor uzate, hidranti, pompe, vane, conducte, contoare de apa, instalatii de irigat), instalatii de incalzire cu panouri solare, echipamente pentru stingerea incendiilor, confectii metalice si piese turnate.