Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 22.04.2010

1. Premierul Emil Boc anunta ca va interzice prin lege perceperea de comisioane la rambursarea anticipata a creditelor. Guvernul va propune un proiect de lege prin care va interzice perceperea de catre banci a comisioanelor la rambursarea anticipata a creditelor bancare, a anuntat premierul Emil Boc. Potrivit sefului guvernului va fi vorba atat despre creditele luate cu garantii imobiliare cat si de cele luate fara astfel de garantii.

2. Chiritoiu, Consiliul Concurentei: Inca o banca ar putea fi amendata din cauza furnizarii de informatii incorecte. Consiliul Concurentei urmeaza sa finalizeze o investigatie asupra unei alte banci, in cadrul aceleasi actiuni in urma careia a fost amendata miercuri Raiffeisen Bank, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. Consiliul investigheaza zece banci, in cadrul unei presupuse intelegeri din 2008, cand s-a declansat practic criza financiara in Romania. Doua dintre ele, BRD (anul trecut) si Raiffaisen (miercuri) au fost amendate in cadrul acestei investigatii pe motiv ca nu s-au supus inspectiei inopinate a CC si respectiv au oferit informatii inexacte controlorilor de concurenta.

3. Bechtel da afara doar o treime din angajatii de la Autostrada Transilvania, fata de cei 2.000 anuntati initial. Compania americana Bechtel, care construieste Autostrada Transilvania (415 km), a decis sa disponibilizeze 700 de muncitori si sa pastreze 1.200 de angajati, avand in vedere ca nu stie care va fi finantarea pe care o va primi de la bugetul de stat in 2010 si platile restante pentru lucrarile executate. "Lipsa de perspective privind finantarea in 2010 si platile restante pentru lucrarile executate in 2009 vor conduce, fara indoiala, la un program redus de lucrari in acest an, obligandu-ne sa ajustam forta de munca necesara executarii lucrarilor in cadrul Proiectului Autostrada Transilvania", afirma reprezentantii Bechtel.

4. Finantele au vandut pentru prima data din 2008 titluri cu scadenta mai mare de 5 ani. Ministerul de Finante a vandut astazi obligatiuni de stat cu scadenta in 2017 cu o valoarea de 700 de milioane de lei, prin redeschiderea unei emisiuni cu scadenta la zece ani din 2007. Valoarea medie a randamentului la care au fost vandute obligatiunile a fost de 7,02%, randamentul maxim anjungand la 7,09%. La licitatie au participat 12 banci, valoarea totala a ofertelor inaintate de acestea fiind de 1,76 miliarde de lei. Este prima emisiune de obligatiuni cu scadeta mai mare de cinci ani lansata de Finante in ultimii doi ani si jumatate.

5. Grecii de la NBG aduc sef nou la Banca Romaneasca. Grupul financiar elen National Bank of Greece (NBG) l-a numit pe postul de director general la Banca Romaneasca pe Marinos Stratopoulos, 46 de ani, care a condus in ultimii patru ani operatiunile Vojvodanska Bank, subsidiara grupului din Serbia, potrivit unor surse din piata. Din vara trecuta, cand Andreas Maragkoudakis s-a restras din activitate, postul de director general la Banca Romaneasca a fost detinut interimar de Crina Cosma, director general adjunct al bancii.