Exclusiv online: De la ce suma te poti considera un om bogat – de la 1 milion de euro, 10 milioane de euro sau 100 de milioane de euro?

Autor: Magraon Andreea 23.04.2010

Cand ai milioane de euro in conturi, bogatia o masori in prieteni. Cel putin asa reiese din declaratiile oamenilor de afaceri romani care conduc companii de sute de milioane de euro.

"Bogatia se masoara in prieteni. Eu unul ma consider bogat. Am prieteni, nu multi, dar buni", a declarat pentru ZF Sebastian Ghita, patronul grupului Asesoft, care a avut in 2008 un rulaj de aproape 200 milioane de euro. Grupul Asesoft include companiile Asesoft International (integrator IT), Asesoft Distribution (distributie IT&C), Asesoft Net (aplicatii web), Asesoft Smart (solutii audio-video si it) si Teamnet International (furnizor de solutii IT pentru companii).

La randul sau, Marius Ghenea, proprietarul grupul FiT Distribution, cu activitati de distributie IT si comert online, sustine ca bogatia nu se refera neaparat la lucrurile materiale. "Cred ca esti bogat atunci cand lucrurile pe care le detii sunt peste nevoia necesitatilor tale, dar nu cred ca e vorba neaparat de zerouri", a declarat Ghenea. FiT Distribution detine, pe segmentul IT magazinele online PCfun.ro, ElectroFun.ro, 24PC.ro si shopIT.ro, precum si site-urile www.floridelux.ro si site-ul sezonier www.brazidecraciun.ro, detinute de compania Gravity Design, la care a preluat participatii majoritare la sfarsitul anului trecut. Grupul a inregistrat anul trecut o crestere a afacerilor cu 35%, la peste 75 milioane lei (18 mil. euro).

"Eu nu ma consider bogat deoarece nu cred ca asta ma defineste pe mine ca om", a mai spus Ghenea, care a adaugat ca de obicei nu-i place sa gandeasca in sume de bani.

Un alt punct de vedere il ofera Pavel Pughin, directorul general al Maguay, furnizor local de servicii IT si producator de servere si calculatoare. "Bogatia este un lucru relativ pentru ca depinde de foarte mult lucruri", a declarat Pughin. Potrivit directorului general al Maguay poti sa nu au bani, dar sa fii bogat, prin prieteni sau familie.

El a adaugat ca pentru a fi bogat este nevoie de un anumit nivel de gandire si perspectiva. "Sunt multi oameni care alearga numai dupa bani, dar care ii pierd repede", apreciaza Pughin. Maguay a avut anul trecut o cifra de afaceri de 12 milioane de euro, si estimeaza rezultate asemanatoare si pentru acest an, potrivit reprezentantilor companiei.