Cele mai importante evenimente ale saptamanii

Ziarul Financiar 23.04.2010

1. Norul de cenusa vulcanica a paralizat traficul aerian din Europa, provocand pierderi de 1,7 miliarde de dolari. Pierderile suferite de companiile aeriene din cauza norului de cenusa vulcanica ce a determinat anularea zborurilor in cea mai mare parte a Europei de Nord si Centrale timp de sase zile se ridica la cel putin 1,7 miliarde de dolari (1,25 miliarde de euro), conform IATA (Asociatia Internationala de Transport Aerian).In acest context, asociatia a cerut guvernelor sa sustina companiile aeriene si sa relaxeze reglementarile.


2. Consiliul Concurentei amendeaza Raiffeisen cu 3,4 mil. euro. Consiliul Concurentei a amendat Raiffeisen Bank, una dintre bancile din top zece, cu 14 milioane de lei (echivalentul a 3,4 milioane de euro) pentru furnizarea de informatii inexacte in cadrul anchetei privind o posibila tentativa de manipulare a dobanzilor pe piata interbancara in octombrie 2008. "Informatiile inexacte s-au referit la activitatea de tranzactionare privind depozitele plasate si atrase, la momentul fixingului, de catre bancile participante la stabilirea indicilor de referinta ROBID/ROBOR in cursul lunii octombrie 2008", potrivit reprezentantilor Consiliului Concurentei.


3. Iberdrola intentioneaza sa construiasca in Dobrogea cel mai mare parc eolian terestru din lume. Grupul energetic spaniol Iberdrola intentioneaza sa construiasca 50 de parcuri eoliene in Romania in urmatorii sapte ani, in ceea ce ar putea fi cea mai mare suprafata terestra de colectare a energiei din vant din intreaga lume. Grupul spaniol Iberdrola a primit licenta de la Transelectrica de a conecta 1.500 MW de energie eoliana la sistemul national de electricitate, putere pe care o va dezvolta in cadrul a 50 de parcuri eoliene, pana in 2017, iar prima locatie, cu o capacitate de 80 MW, va fi construita incepand din acest an si va deveni operationala din 2011, insa nu face parte din puterea alocata de autoritati.


4. Guvernul vrea sa infiinteze Fondul Roman de Investitii. Fondul Roman de Investitii (FRI), un proiect gandit de Ministerul Economiei aflat in subordinea lui Adriean Videanu, unul dintre cei mai puternici oameni ai momentului, va fi constituit numai din banii pe care statul ii va incasa din vanzarea actiunilor pe care le detine la mai multe companii energetice, cum ar fi Petrom, Transelectrica sau Transgaz, fara a lua bani de la CEC sau de la BNR.
Videanu nu a dat o suma pe care se asteapta s-o incaseze din vanzarea acestor pachete de actiuni, dar spune ca vrea sa "stranga cat mai mult" si ca in 9 luni, adica in 2011, pachetele de actiuni ar putea sa fie valorificate, adica vandute.


5. Basescu cheama guvernul la raport pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Presedintele Traian Basescu a chemat marti Guvernul la ordine la Cotroceni pe tema restructurarilor de personal din administratie, cu doar o saptamana inainte ca misiunea FMI sa vina in Romania pentru a evalua performantele cabinetului condus de premierul Emil Boc. Ministrii ezita in continuare sa concedieze din personalul de la stat. Discutiile nu au avut drept rezultat decat un comunicat al Presedintiei care nu a anuntat nicio decizie noua.In buget cheltuielile de personal sunt reduse cu doar 0,2% fata de anul trecut.


6. FMI estimeaza ca Romania va avea anul viitor cea mai mare crestere economica din UE, de 5,1%. Intr-o perioada in care economia romaneasca se zbate sa iasa din recesiune, iar cresterea economica din acest an este ajustata in jos, de la 1,3% la 0,8%, FMI vine cu o previziune soc: in 2011 economia romaneasca va creste cu nu mai putin de 5,1%, cel mai ridicat nivel din toata Uniunea Europeana. Datele sunt cuprinse in raportul FMI World Economic Outlook. Noile estimari pentru indicatorii macroeconomici din acest an, dar si din 2011, vor fi discutate de autoritatile romane cu misiunea FMI care va veni la Bucuresti martea viitoare.


7. Premierul Emil Boc anunta ca va propune un proiect de lege impotriva perceperii de comisioane la rambursarea anticipata a creditelor. Premierul Emil Boc a anuntat joi, la sedinta de bilant pentru 2009 a Consiliului Concurentei (CC), ca Executivul va adopta proiectul de act normativ privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, inclusiv pentru imprumuturile cu garantie imobiliara. "Ne propunem sa adoptam aceasta propunere care prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, extinzand eliminarea comisionului de rambursare anticipata atat asupra creditelor cu garantie imobiliara, cat si asupra acelora fara acest tip de garantie", a declarat Boc.

8. Finantele au vandut pentru prima data din 2008 titluri cu scadenta mai mare de 5 ani. Ministerul de Finante a vandut astazi obligatiuni de stat cu scadenta in 2017 cu o valoarea de 700 de milioane de lei, prin redeschiderea unei emisiuni cu scadenta la zece ani din 2007. Valoarea medie a randamentului la care au fost vandute obligatiunile a fost de 7,02%, randamentul maxim anjungand la 7,09%. La licitatie au participat 12 banci, valoarea totala a ofertelor inaintate de acestea fiind de 1,76 miliarde de lei. Este prima emisiune de obligatiuni cu scadeta mai mare de cinci ani lansata de Finante in ultimii doi ani si jumatate.


9. Guvernul suplimenteaza din nou bugetul programului "Rabla", urmare a numarului mare de masini casate. Programul pentru stimularea innoirii parcului auto se va extinde in acest an la 160.000 de vouchere dupa ce Guvernul va suplimenta programul cu inca 50.000 de tichete, printr-o hotarare care va fi adoptata saptamana viitoare, potrivit declaratiilor ministrului mediului Laszlo Borbely. Din totalul pietei auto din acest an, estimata la 115.000 de masini de catre dealeri si importatori, aproape jumatate vor fi achizitionate in cadrul programului "Rabla", utilizandu-se in medie trei vouchere. Spre comparatie, anul trecut cand piata auto a atins un nivel de 130.

10. Leul a castigat vineri ce a pierdut in fata euro in ultimele doua saptamani: cursul BNR coboara la 4,1285 lei/euro. Leul s-a apreciat puternic fata de euro in sedinta de vineri, urcand la maximul ultimelor doua saptamani, dupa ce banca centrala a afisat o referinta de 4,1285 lei/euro, cu 1,26 bani mai putin fata de cursul publicat joi. O cotatie mai redusa a fost publicata de BNR pe data de 8 aprilie, de 4,1128 lei/euro.