Ipec, 13 mil. euro pe baza contractelor cu IKEA

Autor: Laurentiu Cotu 25.04.2010

Producatorul de articole de menaj din portelan Ipec din Alba Iulia estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 13 mil. euro, in crestere cu circa 53% fata de anul trecut. Compania Ipec a incheiat exercitiul financiar din 2009 cu vanzari totale de 8,5 mil. euro, si mizeaza in acest an pe o crestere substantiala a vanzarilor, sustinute de volumul mare de comenzi venite din partea concernului suedez IKEA.

"Cifra de afaceri realizata in 2009 se datoreaza cresterii productivitatii. Pentru acest an preconizam o crestere cu aproximativ 53% a vanzarilor, pe baza previziunilor primite din partea IKEA, principalul nostru client, pentru urmatorii cinci ani", a declarat pentru ZF Transilvania Elena Covaciu, director general al Ipec.

Potrivit reprezentantilor companiei din Alba, in momentul de fata circa 80% din totalul vanzarilor Ipec sunt realizate din colaborarea cu IKEA. Ipec activeaza in industria ceramica, fiind unul dintre principalii producatori autohtoni de articole de menaj.

"Activitatea companiei noastre nu este afectata de criza financiara, inregistrand anul trecut si o crestere a productiei fata de 2008. Nu am fost nevoiti sa disponibilizam personal, numarul mediu de salariati in 2009 fiind de 371 de oameni, iar pentru acest an ne-am propus sa angajam inca 29 de persoane", a spus Elena Covaciu.

In 2000, IKEA a anuntat ca doreste sa finanteze printr-un imprumut unul dintre furnizorii actuali, pentru a dezvolta o noua capacitate de productie, acest lucru fiind comunicat tuturor furnizorilor din domeniul ceramic. Compania Ipec a castigat finantarea, dezvoltand pana in prezent colaborarea cu IKEA.

Ipec este controlata in totalitate de familia Covaciu, actionarii fiind Elena Covaciu, Cosmin Covaciu si Cristian Covaciu.

Grupul suedez IKEA activeaza de mai multi ani in Romania la nivel de reprezentanta, detinand si un magazin in Romania, in Bucuresti. Un alt furnizor local de articole pentru menaj al IKEA este si compania Cesiro din Sighisoara, care si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 18 mil. euro, in crestere cu circa 12% fata de 2009. Cesiro avea la finele anului trecut 1.174 de angajati.