Clinica privata, angajam medici "vedeta" cu pana la 3.500 de euro ca sa ne aduca pacienti. Cum comentati?

Autor: Ioana David 26.04.2010

Principalele retele de clinici private au anuntat investitii in peste 13 noi unitati anul acesta, dar si proiecte pentru sapte spitale private. Aceasta ar putea aduce un record al investitiilor in industria serviciilor medicale, un business care se indreapta inspre 600 mil. euro la orizontul anului 2012.



Deschiderea de noi clinici nu este o surpriza, operatorii continuand extinderea chiar si in conditiile climatului economic dificil, insa sumele aruncate in joc sunt mai mari ca niciodata. Daca in anii trecuti, investitiile unei companii treceau cu greu de 10 mil. euro, in 2010 sumele au crescut puternic.

O prima explicatie se afla in faptul ca principalii operatori MedLife si Centrul Medical Unirea (CMU) au atras actionari puternici care au forta financiara pentru a sustine investitii de amploare.

"Pana acum cu mii de euro, sute de mii maximum un milion de euro se puteau face lucruri, dar in prezent sumele sunt de milioane bune de euro", spune Robert Serban, care impreuna cu sotia sa, Georgeta, controleaza reteaua Gral Medical.

Doua-trei clinici este numarul minim pe care operatorii il anunta anul acesta, dar si proiectele de spitale sunt numeroase. MedLife, Centrul Medical Unirea, Gral, Sanador, Romar sunt companiile care si-au bugetat constructii in noi spitale, sumele necesare trecand de 50 mil. euro.

HR-ii pregatesc recrutarile: peste 500 de oameni anul acesta

"Piata este destul de efervescenta. Va fi interesant de vazut cate din aceste unitati se finalizeaza. Spitalul nu este ca o investitie imobiliara, sa poti vinde apartamentele de pe planseta", mai spune Serban.

El se arata sceptic in ceea ce priveste capacitatea clinicilor de a gasi medici si motiveaza acest lucru prin faptul ca un specialist se va muta doar in momentul in care exista un portofoliu de pacienti deja format.

Conform unei analize recente a Ziarului Financiar, principalele clinici private de pe piata locala vor angaja in acest an peste 500 de oameni odata cu finalizarea investitiilor pe care le au programate.

Potrivit informatiilor existente, cea mai importanta campanie de recrutare va fi derulata de CMU, care are in plan 300 de angajari. Concret, compania vrea sa depaseasca 1.000 de angajati, fata de 700 in prezent (personal full time si colaboratori), si mareste atat managamentul, cat si medicii.

Planurile CMU au fost impulsionate si de intrarea in actionariat a fondului de investitii Advent International cu 80% din actiuni in urma unei tranzactii estimata de ZF la zeci de milioane de euro. Angajarile in structura de conducere sunt justificate de faptul ca Advent va intari managementul si va crea noi pozitii in cadrul firmei.

Sanador, clinici dezvoltare de Florin si Doris Andronescu, ar putea angaja 80-90 de oameni, Euroclinic 35-40, iar Gral 20-30.

Cu ce salarii sunt atrasi medicii la privat

"Un medic intrat in sistem castiga in jur de 2.500 de lei (625 de euro), iar un medic cu 2-3 ani experienta trece de 3.500 de lei (833 de euro). Pentru o specialitate mai buna, ca de exemplu ginecologia, dermatologia sau cardiologia, castigul poate sa sara de 1.000 de euro full time", spune Cristian Sas, consultant in domeniu. Sas a lucrat in trecut in cadrul retelei de clinici Polisano, dar si in cadrul CMU.

Reprezentantii Sanador spuneau recent ca salariile pentru recrutarile pe care le au in derulare si care vizeaza toate categoriile de personal sunt intre 500 de euro si 2.000 de euro. "Medicii «vedeta» castiga in jur de 3.000 - 3.500 de euro pentru programul part time. Cel mai bine platit medic castiga in jur de 10.000 de euro pe luna full time. Sunt cazuri foarte rare, ca de exemplu ecografistii care lucreaza de dimineata pana seara", a mai spus Sas.

1000 de euro, salariul mediu la clinicile private din Capitala

El afirma ca salariul mediu pentru un medic care lucreaza la privat este de 3.000 de lei (714 euro) la scara nationala, in timp ce in Bucuresti, acesta se duce inspre 4.000 de lei (952 de euro).

Un nivel similar al salariilor este prezentat si de Catalin Popa, CEO al Euroclinic Hospital & Medical Centers, firma care opereaza atat un spital privat, cat si mai multe clinici.

"Salariile incep de la 2.500 de lei (net - n. red.) pentru medici incepatori si pot ajunge mult mai sus. La aceasta suma se adauga tot felul de sporuri, dar si garzile. In total, venitul s-ar putea dubla sau poate fi chiar mai mare", afirma Popa. El estimeaza ca un nivel maxim al salariilor trece de 4.000 de euro. In ceea ce priveste asistentele, salariile incep de la 1.200 de lei (285 de euro) si urca in functie de experienta. Cu sporuri, cu week-end-ul si cu lucrul de noapte, o asistenta poate ajunge la 3.000 de lei (714 euro).

"Piata serviciilor medicale private intra in zona de maturitate. Este primul an in care prinde contur. Piata nu a cunoscut o asemenea efervescenta. Este un an fara precedent", a punctat Cristian Sas.

In 2009 piata serviciilor medicale private s-a situat la circa 373 mil. euro, insa exista premisele ca pana in 2012 sa treaca pragul de 600 mil. euro, ritmul de crestere urmand sa se intensifice in urmatorii ani. Segmentul abonamentelor ar putea stagna anul acesta in conditiile cresterii somajului, in timp ce asigurarile private vor creste, conform estimarilor PMR. Anul trecut piata a crescut cu aproximativ 15%, pana la 373 mil. euro.

In ceea ce priveste numarul de abonati, reprezentantii PMR estimeaza ca ar exista in jur de 380.000 pe piata locala.

Planurile de extindere ale principalilor operatori medicali privati

MedLife:

Centrul Medical Unirea

A&D Pharma

Gral

Sanador

Euroclinic

Romar

Medicana (retea de spitale din Turcia)

Medicover

Sursa: ZF, Mediafax