BNR a luat de pe capul dealerilor 2,5 mld. lei prin depozite pe 7 zile

Autor: Ciprian Botea 25.04.2010

Banca Nationala a atras vineri de pe piata monetara 2,5 miliarde de lei (605 mil. euro), sub forma de depozite cu scadenta la o saptamana, la o dobanda de 6,5% pe an, egala cu dobanda de politica monetara, in conditiile in care dobanzile coborasera spre 2% pe an, iar leul era sub presiune de depreciere pe piata valutara.

Aceasta este prima actiune de acest fel a bancii centrale din noiembrie anul trecut incoace.

Dobanzile interbancare pe termen foarte scurt au urcat usor vineri dupa miscarea BNR, pana in intervalul 2,2-2,7% pe an. In conditiile in care pe piata exista un exces de lichiditate, bancile au ajuns sa se imprumute intre ele la dobanzi de sub 3% pe an chiar si pentru scadente de o luna.

Analistii spun ca operatiunile de atragere de depozite erau necesare chiar din momentul in care dobanzile interbancare au coborat prea mult sub dobanda cheie a BNR si ca miscarea de vineri vine doar in contextul cresterii presiunilor asupra leului.

"Vineri nu a fost nevoie de o operatiune depo mai mult decat in alte zile in care dobanzile interbancare s-au situat foarte jos comparativ cu rata de politica monetara. Dar banca centrala a facut aceasta miscare pentru a limita presiunile de depreciere a leului", apreciaza Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

Euro a urcat saptamana trecuta la 4,14-4,15 lei dupa ce toata luna martie a stat sub pragul de 4,1 lei, atingand chiar un minim din ianuarie 2009 incoace, de 4,0653 lei. Vineri, dupa miscarea BNR, euro a pierdut peste un ban in fata monedei nationale, coborand la 4,1285 lei.

Analistii spun ca in contextul in care presiunile de depreciere asupra leului se vor intensifica in perioada urma toare este de asteptat ca Banca Nationala sa recurga din nou la operatiuni de sterilizare a excesului de lei de pe piata.

"Aceasta miscare arata ca in contextul in care vor reaparea presiuni puternice de depreciere a leului - ceea ce nu poate fi exclus avand in vedere starea nu foarte buna a economiei - banca centrala va actiona pentru a aduce dobanzile interbancare aproape de rata de politica monetara sau va permite din nou ca acestea sa depaseasca nivelul dobanzii cheie", mai spune Chidesciuc.