Octavian Radu evalueaza Diverta la 35 mil. euro

Autor: Mirabela Tiron 26.04.2010

Divizia de retail Diverta, parte a grupului RTC, controlat de omul de afaceri Octavian Radu (foto), ar putea fi listata pana la sfarsitul anului la Bursa din Bucuresti.

"Listarea este gandita pentru finantarea capitalului de lucru, urmata apoi de un exit partial", a declarat Amalia Buliga, 29 de ani, CEO-ul lantului de retail Diverta, care a venit la conducerea companiei in urma cu cateva saptamani.

Anul trecut, reteaua Diverta, unul dintre cei mai importanti distribuitori de carte pe piata romaneasca, alaturi de Carturesti si de librariile Humanitas, a finalizat cu o cifra de afaceri de 35 de milioane de euro, in scadere cu 27% fata de 2008.

In acest moment, compania trece printr-un proces de evaluare, realizat de Altria Capital, potrivit reprezentantilor Diverta. Buliga afirma ca pentru evaluarea Diverta s-a folosit un multiplu de unu al vanzarilor, astfel ca firma are o valoare de 35 mil. euro.

Devine Diverta Holding

Omul de afaceri Octavian Radu, care controleaza mai multe divizii de busines, precum cea de papetarie-birotica, RTC Proffice, cea de curierat, TCE, cea de fashion Rafar si altele, anunta inca de anul trecut ca, pentru a-si consolida businessurile, vrea sa atraga mai multe persoane in actionariat, urmand ca ulterior sa vanda diviziile sau sa le listeze la Bursa, varianta preferata in vederea unui exit partial. Octavian Radu detine sub 1% din actiunile SIF Banat-Crisana, societate listata pe Bursa de Valori Bucuresti.

"Adaptarea Divertei pentru listare este in acest moment o preocupare prioritara, deoarece atragerea de investitori este un aspect cheie pentru cresterea businessului. In acest context, profitul devine obiectivul principal", a spus Buliga.

In prezent Diverta, care are o cota de piata estimata la 35% pe piata de carte, potrivit aprecierilor reprezentantilor companiei, detine 62 de magazine in 39 de orase, cu o suprafata de retail de peste 24.000 de metri patrati.

"Imediat dupa terminarea evaluarii companiei se vor lua decizii in ceea ce priveste realizarea unei oferte publice initiale sau secundare", a spus CEO-ul companiei.

Ea a mai mentionat ca pentru listarea la Bursa, divizia de carte va fi transformata in Diverta Holding.

Se organizeaza in trei linii de business

"In vederea dezvoltarii unui mecanism avansat de control financiar, Diverta se va organiza in trei linii de business- retail, distributie si business development, care vor avea suport de la companie de management Diverta Holding", a precizat Amalia Buliga. Linia de distributie va functiona atat ca platforma de aprovizionare a liniei de retail Diverta, cat si a unor terti si va include toate gamele (carte, media, jucarii). Linia de retail va consolida reteaua de magazine si va avea ca obiectiv dezvoltarea proprie si construirea unui sistem de franciza, potrivit lui Buliga.

"Perspectivele de redresare a economiei locale raman inca incerte", a sustinut Amalia Buliga.