Investitorii vor incerca sa speculeze noutatile care vor aparea in urma AGA

Autor: Vlad Anastasiu 26.04.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis prima sedinta din aceasta saptamana in scadere si a redus puternic din volatilitate, principalii indici inregistrand corectii de sub 1%. Cele mai mari scaderi din piata au fost consemnate de indicii BET si BET-NG, care au coborat cu putin peste 0,55% fata de cotatia de vineri. Indicele societatilor financiare BET-FI a coborat cu 0,5% la nivelul de 30.700 de puncte.

Valoarea tranzactiilor s-a redus fata de sedinta de vineri, la 6,5 mil. euro, din care 5,8 mil. euro reprezinta transferuri pe piata principala de actiuni.

"Reducerea volatilitatii se justifica prin corectia mare in special pe SIF-uri de saptamana trecuta, care au revenit vineri si care se pare ca s-au stabilizat la aceste niveluri. Directia in care vor evolua SIF-urile de acum incolo in continuare nu se cunoaste", a declarat Gabriel Necual, directorul adjunct de tranzactionare al societatii de intermediere Prime Transaction.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare, de aproape 1,9%, in timp ce actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au urcat cu circa 0,7% peste cotatia de vineri. Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au consemnat si de aceasta data cel mai mare rulaj din piata, de doar 4,4 mil. lei insa, cu mult sub nivelul de vineri.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au trecut pe minus ieri, cu corectii de 0,7% si respectiv 0,4% fata de cotatia de referinta.

"Ma astept ca pe durata desfasurarilor AGA investitorii sa stea de o parte, in special la SIF-uri, in conditiile in care ar putea fi suspendate pentru doua zile, pe motiv de neintrunire de cvorum in prima adunare, timp in care se pot intampla multe pe extern. Cu toate acestea, pe anumite titluri unde vor aparea surprize, investitorii cred ca vor incerca sa speculeze deciziile adoptate in AGA", a mai spus Necula.

Cea mai mare corectie din sectorul energetic a fost inregistrata de titlurile OMV Petrom (SNP), care au coborat cu peste 2%, atingand cotatia de 0,33 lei/unitate.

Si titlurile Transelectrica (TEL) au inchis pe minus, cu o corectie de aproape 0,5%, in timp ce actiunile Transgaz (TGN) au avansat cu doar 0,1% fata de referinta.

Titlurile Aerostar Bacau (ARS) si Electroaparataj Bucuresti (ELJ) au inregistrat cele mai mari aprecieri din piata, de peste 12%, titlurile companiei bacauane consemnand un rulaj de aproape 100.000 de lei.

La polul opus s-au situat corectiile Zentiva (SCD) si Armatura Cluj (ARM), care au coborat cu peste 4%. Cea mai mare corectie din piata a fost inregistrata de titlurile Comcm Constanta (CMCM), care au pierdut peste 6,2% fata de cotatia de vineri.

"In perioada urmatoare va fi ceva mai multa apatie in piata, in conditiile in care nici pietele externe nu inregistreaza o volatilitate mai mare care sa impulsioneze si piata locala", a incheiat Necula.

Principalele piete externe inregistrau ieri spre inchidere aprecieri in medie cu 1%, cea mai mare crestere din regiune fiind consemnata de piata franceza, redata de indicele CAC 40, care urca cu aproape 1,3% fata de referinta. Indicele paneuropean Euro Stoxx 50 urca cu aproape 1,1%.

De urmarit astazi