Credite garantate de stat pentru reabilitarea locuintelor, ajutor pentru banci si constructori

Autori: Voican Razvan , Ciprian Valentin Botea 27.04.2010

Guvernul pregateste inca o tentativa de a sustine afacerile bancilor si ale firmelor de constructii printr-o schema de garantare a creditelor pentru reabilitarea termica a locuintelor, dupa ce programul "Prima casa" nu a reusit sa dezmorteasca decat creditul ipotecar, nu si piata apartamentelor noi.



Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, care administreaza programul de reabilitare termica a locuintelor, si Ministerul Finantelor vor sa-i convinga de bancheri sa dea credite in lei cu o marja de numai 0,5% peste rata interbancara ROBOR la 6 luni, iar banii sa ajunga direct in conturile firmelor de constructii angajate pe proiecte.

Potrivit unui proiect de lege care a fost discutat deja cu bancile, statul va prelua integral riscul de credit, ca in programul "Prima casa", angajamentele de plata urmand a fi asumate tot de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM in numele si in contul statului.

Pentru a face mai atractiv noul credit garantat, Finantele le cer bancilor interesate sa nu perceapa niciun avans si le ofera proprietarilor o reducere de 75% din impozitul anual pe locuinta, pe toata durata derularii creditului, adica timp de maximum 10 ani.

De cealalta parte, firmele de constructii vor avea asigurate fluxuri de lichiditate pentru ca bancile vor vira banii din credit direct in conturile acestora, decontarea urmand sa fie facuta pe baza prezentarii de catre constructori a situatiilor de lucrari avizate de proprietar. Ministerul Dezvoltarii estimeaza ca durata unui proiect de reabilitare pentru un bloc ar trebui sa fie de 6-7 luni, maximum un an.

Firma de constructie va fi aleasa de proprietar, pe baza unor criterii care vor fi stabilite prin lege. De asemenea, constructorul va fi obligat sa depuna o scrisoare de buna executie. Potrivit proiectului de lege, administratiile publice locale se vor implica in monitorizarea proiectelor si in receptia acestora.

Cine nu ramburseaza creditul are de-a face cu Fiscul

Sumele acordate prin creditul de reabilitare termica vor fi similare unui credit de consum: pana la 1.500 de euro pe camera de apartament, respectiv pana la 5.000 de euro pentru o casa, echivalent in lei.

Ca atare, proiectul de lege discutat cu bancile nu prevede solicitarea unei garantii din partea clientului, insa stabileste ca sumele restante vor fi recuperate de catre ANAF prin procedura de executare silita. Mana Fiscului se dovedeste din ce in ce mai lunga in ultima perioada, blocarea conturilor bancare fiind o masura foarte eficienta si ieftina de recuperare a restantelor mai ales in cazul clientilor care isi primesc salariul prin banca.

Ca in cazul programului "Prima casa", bancile nu vor avea nicio grija pentru ca Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM le va achita ratele neplatite de proprietarii de locuinte.

Inainte de contractarea creditului, proprietarul va avea de suportat cheltuiala cu auditul energetic al locuintei, care va trebui facut de un auditor atestat. De asemenea, va achita costul proiectarii lucrarilor de reabilitare.

In cazul blocurilor, Adunarea generala a asociatiei de locatari va trebui sa decida prin vot solicitarea unui credit.

Reabilitarea termica include si inlocuirea centralei de bloc sau montarea unor instalatii de obtinere a energiei din surse alternative, precum panourile solare montate pe terasa.

In 2009, Guvernul a alocat 160 mil. lei de la buget sub forma de subventii pentru proprietarii care voiau sa-si reabiliteze termic locuintele, insa foarte putini bani au fost cheltuiti, desi programul fusese prezentat drept o solutie de stimulare a redresarii economiei.

In primele opt luni din 2009, Ministerul Dezvoltarii cheltuise putin peste 13,7 milioane de lei (circa 3,2 milioane de euro) pentru reabilitarea termica a locuintelor, adica 8,6% din suma alocata, potrivit ultimelor date disponibile. In perioada ianuarie-august 2009 fusese finalizata reabilitarea a 31 de blocuri de locuinte cu 959 de apartamente, iar la inceputul lunii septembrie erau in executie alte 113 contracte semnate. Obiectivul initial al ministerului era de a reabilita termic peste 43.000 de apartamente in 2009. Pentru 2010, Ministerul Dezvoltarii a alocat 150 mil. lei pentru reabilitarea a aproape 900 de blocuri, peste o treime din fonduri fiind repartizate pentru locuinte din Bucuresti.

In proiectul de lege privind creditele garantate, ministerul estimeaza valoarea unei lucrari de reabilitare a unui apartament la 4.000 de euro.

In prezent, preturile pe piata la termopane sunt de circa 70-75 de euro pe metru patrat, iar pentru polistiren de circa 12 euro pe metru patrat.

Caracteristicile creditului