Guvernul pregateste creditul "Primul termopan"

Autor: Razvan Voican 26.04.2010

Proprietarii de locuinte si-ar putea izola termic casele cu credite in lei garantate de stat, fara avans, cu dobanda compusa din rata interbancara ROBOR la 6 luni (in prezent 5,7%) plus o marja de 0,5%, adica pana in 7% pe an, si in valoare de pana la 1.500 de euro pe camera de apartament, respectiv 5.000 de euro pe casa.

Proiectul a fost discutat cu bancherii la Ministerul Finantelor impreuna cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, fiind lansat in procedura de urgenta.

Pentru a incuraja reabilitarea termica prin credit, statul intentioneaza sa le acorde proprietarilor o reducere de 75% a impozitului anual pe locuinta pe perioada derularii imprumutului. In cazul contractelor incheiate de asociatiile de locatari este nevoie de o decizie a Adunarii Generale.

Creditul va putea fi acordat pe 5 pana la 10 ani, banii putand fi folositi inclusiv pentru inlocuirea centralei de bloc sau montarea de panouri solare pe acoperis. Daca un credit devine restant, banca isi va recupera banii de la Fondul de Garantare a Creditelor, cum se intampla si in programul "Prima casa", in timp ce ANAF il va executa silit pe proprietarul locuintei care a contractat imprumutul.

Fiscul a devenit deja cel mai performant recuperator de creante de pe piata, apeland din ce in ce mai frecvent la poprirea conturilor bancare ale datornicilor pentru a putea retine direct chiar si amenzi de circulatie de valori relativ reduse.

De acest proiect vor beneficia din plin bancile, care vor putea credita fara grija riscului de neplata, precum si firmele de constructii care se confrunta cu prabusirea lucrarilor contractate.

Ramane de vazut cate banci se vor lasa convinse sa lucreze cu o marja de dobanda de numai 0,5% peste ROBOR, avand in vedere ca pentru "Prima casa" au pretins pentru creditele in lei 2,5% peste dobanda de pe piata interbancara, iar la ultima runda de discutii cu Finantele din februarie ar fi vrut chiar o crestere a marjei. Totusi, statul ar putea avea de aceasta data o forta de negociere mai mare avand in vedere ca preia tot riscul, iar creditul de retail nu si-a revenit.