Taranii pot vinde in piete fara stampila, doar cu certificat de producator

Autor: Cristina Stoian 27.04.2010

Ministrul agriculturii Mihail Dumitru a anuntat ca nu s-a schimbat nimic in ceea ce priveste comercializarea in piete, targuri si oboare, dupa ce saptamana trecuta federatiile au acuzat autoritatile ca ii obliga pe micii agricultori sa se autorizeze ca persoana fizica autorizata sau ca asociatie familiala daca mai vor sa isi vanda produsele.

"Activitatea poate continua ca pana acum, micul producator putand vinde in piete, targuri si oboare doar pe baza certificatului de producator pe care il obtine de la primarie de care apartine. S-a vorbit de obligativitatea de a avea case de marcat. Nici acest lucru nu este adevarat, potrivit ordonantei 28/1999 micii agricultori care vand in piete, targuri si oboare fiind exceptati de la utilizarea acestora", a anuntat Dumitru.

Singura diferenta este legata de unitatea unde se pot inregistra fermierii. Daca pana acum, cei care voiau sa isi faca PFA (Persoana Fizica Autorizata) mergeau pentru inregistrare la Primarie, acum trebuie sa fie inregistrati la Registrul Comertului.

"Ii incurajam pe micii producatori sa isi rezolve o forma inregistrata de activitate pentru ca noi ii putem ajuta cu resurse financiare. In Programul national de Dezvoltare Rurala (PNDR) avem masuri prin care ii putem sprijini pe micii agricultori sa isi dezvolte activitatea comerciala, pentru a-si creste nivelul veniturilor". O ferma de semi-subzistenta poate primi anual 1.500 de euro/an, pe o perioada de cinci ani, de exemplu, o conditie de eligibilitate fiind aceea de a fi inregistrat ca micro-intreprindere, PFA.