Energii: Producator de energie cu 20.000 de euro

Autor: Vlad Anastasiu 27.04.2010

Chiar daca tehnologiile energetice pe surse regenerabile sunt tot mai accesibile, mai multe companii comercializand astfel de solutii pe piata locala, romanii nu se grabesc sa le cumpere, in special din cauza lipsei de promovare a energiilor verzi. Cu toate acestea, specialistii sustin ca o gospodarie poate fi independenta energetic cu o investitie de doar 20.000 de euro si poate chiar sa livreze energie electrica catre sistemul national contra cost odata stabilit cadrul legal.



In prezent nu exista statistici despre cate locuinte sunt dotate cu sisteme energetice regenerabile in Romania, insa specialistii apreciaza ca numarul acestora va creste in perioada urmatoare, mai ales daca proprietarii incep sa inteleaga beneficiile utilizarii unor astfel de tehnologii. Cel mai mare avantaj pe care un sistem energetic regenerabil il ofera unui proprietar este acela de independenta energetica.

"Un sistem energetic solar, pe baza de panouri fotovoltaice, asigura necesarul de energie electrica al unei gospodarii de pana la patru persoane. Un astfel de sistem costa in jur de 20.000 de euro, insa acum trei patru ani costa peste 30.000 de euro. Preturile scad, pentru ca tehnologiile devin tot mai accesibile", a declarat Manuela Draghicescu, directorul executiv al Asociatiei Patronale pentru Surse Noi de Energie, SunE.

Instalatiile fotovoltaice sunt utilizate la producerea energiei electrice, dar pot asigura si incalzirea locuintei, daca se opteaza pentru un sistem de incalzire pe baza de energie electrica. Capacitatea instalatiei insa trebuie sa fie mai mare in acest caz, astfel incat sa acopere ambele consumuri.

Pentru incalzirea locuintei se poate insa opta pentru alte sisteme regenerabile, precum pompele de caldura care folosesc energia geotermala.

"Pentru incalzirea locuintei, proprietarii pot sa-si instaleze tot un sistem solar cu instalatii de apa, dar cea mai uzitata solutie este pompa de caldura. Franta spre exemplu considera ca instalarea unui sistem fotovoltaic pentru producerea de energie electrica si instalarea unei pompe de caldura pentru incalzirea locuintei este solutia optima de utilizare a energiilor regenerabile".

Solarele - scumpe, eolienele - ieftine. Sursele regenerabile de energie sunt cele solare, pe baza de biomasa, hidro si eoliene, cele mai scumpe tehnologii fiind cele solare, iar cele mai ieftine cele eoliene.

"Interesul romanilor pentru sistemele de energie solara a fost in crestere in ultimii ani, mai ales pentru sistemele solare pentru apa calda menajera, care au durate mici de amortizare. In plus, aceste sisteme cresc simtitor nivelul de confort in zonele rurale. Pretul unui sistem fotovoltaic care poate asigura independenta energetica a unei gospodarii variaza de la cateva mii de euro la 30.000 de euro", a precizat si Claudia Langa, directorul de marketing al Romsir, importator de panouri solare SolarKeymar.

Compania a realizat anul trecut afaceri de peste un milion de euro, iar pentru acest an preconizeaza o crestere de cel putin 10% a afacerilor.

Electricitate gratis. Durata de exploatare a unui sistem energetic regenerabil este de aproximativ 20 de ani, iar in cazul in care achizitia si instalarea acestuia ar fi subventionate de catre stat, proprietarul ar putea benefica de energie gratuita pentru aproape 13 ani, in conditiile in care amortizarea investitiei s-ar realiza in mai putin de opt ani de zile de la instalare.

"Trebuie determinate ministerele, in special Ministerul Dezvoltarii, pentru infiintarea unei scheme de finantare, care sa sustina instalarea unor astfel de sisteme pentru asigurarea consumului casnic de energie electrica din surse regenerabile. O schema de finantare care sa asigure pana la 50% din costuri ar reduce durata de amortizare la sapte sau opt ani, in conditiile in care durata de viata a sistemului poate ajunge la 20 de ani. Astfel, proprietarul unui sistem energetic fotovoltaic ar consuma energie electrica gratuit pentru urmatorii 12 sau 13 ani", a adaugat Draghicescu.

Cu toate acestea, nu sunt multi romani care s-au orientat catre achizitia si instalarea unui sistem energetic regenerabil, in ciuda economiilor pe care le ofera. Cei care au optat pentru aceasta solutie au facut-o mai degraba constransi de amplasamentul izolat al locuintelor si al costurilor prea mari pe care le implica racordarea la sistemul energetic national sau cel de termoficare.

"Pana in prezent romanii nu s-au inghesuit catre astfel de solutii. Cei care au optat pentru sisteme energetice pe surse regenerabile sunt fie proprietarii de case de vacanta aflate in zone izolate, iar decizia a tinut de eficienta costurilor, in conditiile in care racordarea la sistemul energetic national ar fi costat mult prea mult. Fie proprietarii de cladiri noi, care au reusit sa inteleaga beneficiile utilizarii unor astfel de sisteme, dar care nu sunt multi", a mai spus Draghicescu.

Producator casnic de energie. Utilizatorii casnici care au optat sa-si instaleze un sistem energetic regenerabil s-ar putea transforma din consumatori in producatori, in cazul in care productia sistemului instalat depaseste necesarul de energie electrica in consumul gospodariei.

Daca in Germania se merge pe aceasta metoda pentru a asigura atat necesarul casnic de energie electrica, cat si transformarea acestora in producatori de energie care sa alimenteze sistemul national, in Romania acest lucru nu este permis din cauza absentei unei reglementari precise in ceea ce priveste plata productiei sau racordarea la sistemul national.

"Si proprietarii care si-au instalat un sistem energetic renegenerabil s-ar putea transforma in producatori de energie electrica daca productia depaseste consumul casnic si sunt racordati la sistemul national. Acest lucru nu este insa posibil in momentul de fata din cauza operatorilor de retea, care nu permit racordarea lor", a mai spus Dragichescu.

Deficit de legislatie. Romania, ca stat membru al Uniunii Europene, s-a angajat ca pana in 2020 minimum 20% din consumul de energie sa fie asigurat din resurse regenerabile, atat energie electrica, cat si energie termica.

"Este o problema de vointa politica, atat la nivel de promovare a energiilor regenerabile, cat si la nivel de sustinere financiara. In ciuda ambitiilor europene, Romania nu a facut pasi semnificativi in aceasta directie. Abia acum oficialii se grabesc sa realizeze Planul National de Actiune in domeniul regenerabilelor. Spre comparatie, Germania si-a propus ca pana in 2050 intregul consum casnic de energie sa fie asigurat din surse regenerabile", a continuat Draghicescu.

In momentul de fata, foarte multi investitori s-au grabit catre constructia de parcuri energetice eoliene, insa cea mai mare problema pe care acestia o intampina este de ordin legislativ, in conditiile in care risca sa nu fie platiti pentru furnizarea de energie.

Cea de-a doua mare problema este ca nu vor putea furniza energie din cauza sistemului vechi si suprasolicitat de transport, ceea ce necesita investitii din partea statului in modernizarea liniilor de transport de energie. "Principala problema pentru producatorii de energie electrica din surse regenerabile este ca deocamdata nu au un produs bancabil. Fiecare astfel de producator ar urma sa primeasca un certificat verde pentru fiecare MW livrat in sistemul national energetic. Certificatul nu este insa recunoscut ca titlu de valoare si se lucreaza in prezent la un astfel de proiect, insa am inteles ca sunt probleme de natura juridica. Preturile pentru un astfel de ceritificat ar urma sa fie stabilite in functie de sistemul energetic ales in productie si ar varia intre 27 si 54 de euro pentru un certificat", a explicat Draghicescu.