Auditare: Pasii si costurile auditarii energetice

Autor: Vlad Anastasiu 27.04.2010

Toate cladirile noi sunt obligate din 2007 sa detina un certificat de performanta energetica, insa problema cea mai mare a aparut in cazul locuintelor si cladirilor vechi, unde certificatul energetic trebuia introdus la inceputul anului la momentul vanzarii acestora. Care sunt etapele si costurile eliberarii unui certificat energetic si mai ales care sunt problemele cu care se confrunta aceasta initiativa?



Specialistii sustin ca eliberarea unui astfel de certificat nu urca pretul cladirii intr-un mod considerabil, insa cu siguranta poate stabili un pret mai corect pentru o tranzactie imobiliara, in conditiile in care cumparatorul are la dispozitie date concrete despre cat de eficienta energetic este cladirea respectiva.

Chiar daca certificatul energetic nu este inca obligatoriu, desi ar fi trebuit sa fie de la 1 ianuarie 2010, el poate fi solicitat de cei interesati sa afle ce consum energetic are locuinta si este obligatoriu in cazul reabilitarilor termice derulate cu bani de la bugetul de stat. Guvernul a amanat de mai multe ori de la inceputul anului introducerea obligativitatii certificatului energetic, din cauza numarului redus de auditori energetici de pe piata.

"Un certificat nu modifica pretul ca document la dosarul de tranzactionare, dar prin informatia continuta poate modifica cu siguranta pretul de vanzare. Performanta energetica va deveni din ce in ce mai mult un criteriu important de evaluare imobiliara", a explicat Emilia-Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC).

Cea mai mare problema o reprezinta insa cladirile vechi, construite inainte de 2007, a caror auditare nu este obligatorie in mod expres. Cladirile respective sau dupa caz, apartamentele din cladirile construite inainte de 2007, au nevoie insa de un certificat de performanta energetica pentru a putea fi vandute, documentul fiind necesar la incheierea actului de vanzare la notariat.

"Durata intocmirii unui certificat de performanta energetica depinde de complexitatea apartamentului sau imobilului. Pentru apartamente, un certificat corect intocmit nu poate dura mai putin de trei zile, iar in cazul cladirilor, apreciem un minim de 6-7 zile. In ambele situatii este obligatoriu ca auditorul energetic sa viziteze locatia", a adaugat Mladin.

5 euro/mp. Preturile pentru auditarea energetica variaza in functie de tipul imobilului si pornesc de la 200 de euro pentru un apartament si pot ajunge la maximum 500 de euro. In cazul cladirilor, preturile variaza intre 1 si 5 euro pe metru patrat.

Costurile auditarii pot fi insa influentate de marimea si complexitatea locatiei, precum si de durata lucrarilor de certificare intreprinse de auditor. Chiar daca majoritatea proprietarilor de apartament decid sa-si scoata singuri un certificat energetic, reprezentantii AAEC propun ca certificatul sa fie scos la nivelul intregii cladiri.

"Costul estimat pentru un certificat de performanta energetica poate varia intre 200 si 500 de euro pentru un apartament, iar pentru cladiri, intre 1 si 5 euro pe metru patrat si este influentat de marimea si complexitatea locatiei", a precizat Mladin.

In afara situatiilor in care proprietarii doresc sa-si vanda locuintele, cand este obligatorie detinerea unui certificat energetic, si in cazul demararii lucrarilor de reabilitare termica impun eliberarea unui certificat de performanta energetica.

"Auditul energetic se efectueaza obligatoriu inaintea lucrarilor de reabilitare. Se recomanda insa ca, pana la terminarea lucrarilor, auditorul energetic sa pastreze legatura cu proprietarul pentru a urmari rezultatele. Auditul presupune parcurgerea a trei etape obligatorii: evaluarea consumului energetic, identificarea masurilor de modernizare energetica si intocmirea raportului de audit energetic", a adaugat Mladin.

In cazul situatiilor in care auditarea energetica a cladirii se realizeaza premergator demararii lucrarilor de reabilitare termica a imobilului respectiv, plata auditarii este subventionata de catre stat.

"Subventii din partea statului pentru plata auditarii energetice exista numai in cazul Programului National de Reabilitate Termica a blocurilor de locuinte, prin care auditul si certificatul se platesc de catre autoritatile locale", a mai spus Mladin.

Auditarea energetica a cladirilor se face de catre un auditor specializat, la nivel national existand aproximativ 750 de astfel de specialisti. "Pentru a obtine certificatul de performanta energetica este suficent ca respectivul proprietar sa contacteze un auditor energetic. Liste cu auditorii energetici autorizati se gasesc atat pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale, cat si pe pagina de internet a institutiei noastre. Pana in prezent, ordinul este de 700-750 de auditori atestati la nivel national", a explicat Mladin.

In pas de melc. In conditiile in care cea mai mare parte a spatiilor locative din Romania necesita reabilitare termica, auditarea tuturor cladirilor de catre cei 750 de specialisti pare aproape o misiune imposibila.

Tocmai din aceasta cauza, a aparut obligativitatea auditarii energetice a cladirilor inainte de tranzactionarea acestora, insa cum tranzactiile imobiliare au scazut drastic in ultimii doi ani, ramane de vazut cat va dura pana toate cladirile din Romania vor fi auditate energetic.

"La nivelul anului 2002 in Romania existau circa 5 milioane de cladiri si aproximativ 8 milioane de locuinte. Data fiind calitatea lor energetica modesta, toate necesita audit energetic in vederea reabilitarii si modernizarii. Acest lucru nu este posibil si atunci se recurge la realizarea de audituri in etape, folosindu-se de momentul tranzactionarii, exact cum s-a intamplat cu cadastrul, care nu este definitivat nici astazi", a adaugat Mladin.

Primariile nu respecta legea. Printre principalele probleme cu care se confrunta auditorii energetici se numara neaplicarea legii de catre primarii la receptia lucrarilor de constructie, astfel incat chiar si cladiri noi, construite dupa 2007, nu detin un certificat de performanta energetica.

"Nu se solicita de catre multe primarii cetificatul de performanta energetica la receptia lucrarilor, in ciuda legii care prevede in mod expres acest lucru", a precizat Mladin.

In plus, mai sunt probleme legate de perceptia proprietarilor cu privire la necesitatea unui certificat de performanta energetica, care considera ca un astfel de document crestere pretul unei tranzactii imobiliare. De asemenea exista probleme si de natura organizatorica, in conditiile in care proprietarii care detin un astfel de certificat energetic nu au la ce institutie a statului sa se prezinte pentru a efectua o contraexpertiza asupra auditului efecutat anterior.

"Mentalitatea multor cetateni este aceea ca un certificat energetic doar le scumpeste tranzactia. In plus, nu exista autoritatea la care cetatenii sa verifice corectitudinea auditarii energetice, iar Asociatia insista pentru crearea unei comisii de verificare in caz de reclamatii", a incheiat Mladin.