Istoria falimentelor nationale: Grecia a avut mereu probleme cu plata la timp a datoriilor. Romania a fost de trei ori in incapacitate de plata

Autor: Cristina Roşca 28.04.2010

In ciuda promisiunilor ca Grecia va primi de la UE si FMI cele 45 de miliarde de euro in cel mai scurt timp, investitorii continua sa vada statul elen intrand in incapacitate de plata. Si istoria nu este de partea guvernului de la Atena.

In istoria recenta, pentru Europa un faliment national a fost ceva de neconceput.

Cu toate acestea, falimentele nationale si reesalonarea datoriilor au fost evenimente des intalnite in peisajul european in secolul al XIX-lea si chiar pana la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, potrivit economistilor americani Carmen Reinhart si Kenneth Rogoff, scrie Wall Street Journal.

Grecia a intrat in incapacitate de plata sau si-a reesalonat datoriile de cinci ori din momentul in care si-a obtinut independenta in 1829, potrivit lucrarii "This Time is Different" (Acum va fi altfel), a celor doi economisti, publicata in anul 2008.

Spania este insa statul european care a intrat de cele mai multe ori in incapacitate de plata (13), insa istoria ca stat a Spaniei incepe sa se scrie inca din 1476. Nici alte nume mari precum Germania si Franta nu stau foarte bine, fiecare fiind nevoita sa intre in incapacitate de plata de opt ori. Germania a fost in incapacitate de plata sau si-a restructurat datoriile timp de 50 de ani din 1618, cand si-a obtinut independenta, pana in prezent.

Exista insa si tari care nu au intrat niciodata in incapacitate de plata, iar printre acestea se numara Marea Britanie si Statele Unite.

Ce se intampla cu un stat care intra in incapacitate de plata?

Falimentul national nu poate presupune raportarea la o scara mai mare a consecintelor falimentului unei companii. Nu este posibil sa se inchida portile tuturor fabricilor sau ca toti cetatenii sa isi piarda locul de munca.

"Termenul faliment national indica o stare terminala, este ca si cum am spune ca statul va iesi de pe scena lumii", este de parere Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica. "Cred ca un termen mai potrivit ar fi intrarea in incapacitate de plata, deoarece un stat va reusi in timp sa obtina crestere economica si sa isi ramburseze macar o parte din datorii".

Desi nu s-a formulat o definitie oficiala a termenului de faliment national, fenomenul este definit ca o criza acuta a balantei de plati sau ca imposibilitatea unui stat de a-si achita datoria nationala sau totodata ca incapacitatea unei tari de a-si onora plata in valuta aferenta importurilor pe care le-a contractat.

"Atunci cand un stat intra in incapacitate de plata el isi reesaloneaza datoriile. Odata asumate, acestea trebuie platite si doar in cazuri foarte rare datoriile sunt sterse", adauga Lungu.

Cine sunt rau-platnicii Europei

Despre Grecia economistii spun insa ca a fost "intr-o perpetua stare de faliment" din momentul in care si-a castigat independenta, 89 de ani fiind petrecuti in incapacitate de plata sau in proces de reesalonare a datoriilor, conform studiului economistilor americani.

Din acest punct de vedere, Grecia conduce detasat plutonul european. Pe pozitia secunda se afla Rusia, care a fost un debitor rau-platnic 39,1% din anii de cand si-a capatat independenta. Tara a intrat in incapacitate de plata sau a fost nevoita sa isi reesaloneze datoriile de cinci ori.

Daca este sa raportam numarul de falimente sau reesalonari la perioada, Ungaria sta insa cel mai rau, deoarece dupa 1918 i s-a intamplat de sapte ori sa nu isi poata onora obligatiile financiare.

Evenimentele de aceasta natura au devenit istorie in Europa de Vest dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Acest fapt economistii il atribuie regulilor financiare mai dure ce au aparut in perioada postbelica.

Dintre statele membre ale Uniunii Europene, doar Romania (1981 si 1986) si Polonia (1981) au intrat in incapacitate de plata dupa 1941.

"Majoritatea episoadelor de aceasta natura apar insa la distanta de cativa ani, chiar decenii, creand iluzia in randul strategilor si investitorilor ca «de data asta este o situatie diferita»", avertizeaza economistii.

Cei doi autori mai spuneau in 2008 ca Grecia alaturi de alte cateva state europene au scapat de statutul lor de rau-platnici "in serie" deoarece su reusit sa se integreze in Europa.

Ei incheie insa lucrarea cu o profetie: "Concluzia ca state precum Ungaria si Grecia nu vor mai intra niciodata in faliment deoarece "de data aceasta este diferit datorita Uniunii Europene" s-ar putea dovedi un truism de scurta durata".

Romania, de trei ori in incapacitate

Romania a intrat de doua ori in faliment national dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, in 1981 si 1986, si de trei ori in decursul existentei sale ca stat. Romania si-a castigat independenta in 1878, si a intrat prima data in incapacitate de plata in 1933, pe fondul Marii Crize din perioada 1929-1933. Romania a fost debitor rau-platnic 23,3% din istoria sa, respectiv 30 de ani. In istoria recenta, tara noastra a fost la un pas de faliment in 1997, cand rezervele BNR se aflau la un nivel foarte redus. Atunci, Romania a reusit sa evite intrarea in incapacitate de plata datorita banilor primiti din privatizarea operatorului national de telefonie fixa Romtelecom, care a fost vandut catre compania elena OTE. Acum Grecia se afla intr-o pozitie similara.

Ce e nou in situatia Greciei