Romcab Targu Mures a scapat de „stampila” insolventei si tinteste dublarea cotei de piata

Autor: Adrian Cojocar 27.04.2010

Producatorul de cabluri si conductori electrici Romcab Targu Mures (MCAB), controlat de omul de afaceri Zoltan Prosszer, a anuntat ca a iesit din procedura reorganizarii judiciare in urma unei sentinte judecatoresti pronuntate recent de catre Tribunalul Comercial Mures.

Doar un mic procent din societatile care intra in procedura de insolventa reusesc sa se salveze de la faliment. Iesirea Romcab din reorganizare vine dupa un an in care insolventele s-au tinut lant in economie, mai ales in randul companiilor controlate de antreprenori locali.

Romcab a intrat in insolventa in anul 2004, dupa ce a girat un credit al fostului actionar majoritar, grupul Paneuro, perioada in care a reusit sa-si reduca nivelul datoriilor de la 45 de milioane de lei la 13,1 milioane de lei (3,1 mil. euro) cat se cifrau la finele anului 2009.

In ultimii sase ani, cat s-a aflat sub reorganizare judiciara, Romcab nu a beneficiat de nici un fel de finantare si a avut neplaceri in relatiile cu clientii si furnizorii, spun reprezentantii companiei. Cu toate acestea, compania a reusit sa incheie pe profit ultimii cinci ani. Un avantaj pentru Romcab a fost ca in aceasta perioada nu a platit penalitati de intarziere la creditele contractate.

"Ceea ce am simtit noi au fost mai degraba dezavantaje, asa cum am precizat mai inainte, faptul ca nu am avut posibilitatea atragerii surselor de finantare sau ca nu am putut participa la licitatii pentru proiecte mari de infrastructura avand in vedere ca de cele mai multe ori era o conditie eliminatorie sa nu fie societatea in insolventa", spune Gombos Csaba, directorul general al Romcab.

Vizeaza afaceri in crestere cu 68% pentru 2010

Conducerea societatii spune ca iesirea din insolventa reprezinta o oportunitate in conditiile in care poate sa beneficieze din nou de finantare, recent aproband un credit de 4 milioane de euro, fonduri care urmeaza sa sustina cresterea afacerilor din acest an, care sunt prognozate sa urce cu 68%, la 60,9 milioane de lei (circa 14,7 mil. euro).

Romcab asteapta pentru 2010 un profit brut de aproape 2,8 milioane de lei (0,67 mil. euro), fata de un castig de 0,9 milioane de lei (215.000 de euro) obtinut anul trecut.

"Cu siguranta iesirea din reorganizare reprezinta o oportunitate pentru a continua planul de investitii si de retehnologizare a fabricii, iar pe termen scurt ne propunem sa recastigam pozitia pe piata (cea avuta inainte de deschiderea procedurii de insolventa), anume sa detinem o cota de 20% din piata", a precizat Csaba.

Anul trecut, Romcab a avut o cota de piata de circa 10%, potrivit reprezentantilor firmei. "Am gasit solutii chiar si in perioada asta de criza economica, avand in vedere ca atat productia, cat si vanzarile cantitative ale fabricii s-au dublat fata de primul trimestru al anului trecut. As spune ca sunt motive sa privim cu optimism in viitor, cu siguranta piata este si va fi foarte concurentiala si va trebui sa muncim de doua ori mai bine decat in perioada de dinainte pentru a obtine aceleasi rezultate", spune Gombos Csaba.

Directorul Romcab spune ca in ultima perioada i-au venit comenzi mai mari din zona constructiilor de infrastructura si segmentul auto.

"Perioada urmatoare poate fi influentata de inceperea investitiilor in infrastructura. Noi ne asteptam ca pe acest segment sa inceapa o evolutie pozitiva incepand cu anul curent, dupa care si celelalte segmente sa-si revina, probabil intr-o perioada de 1-2 ani. Piata cablurilor in 2010 in Romania cred ca va fi caracterizata printr-o stagnare, nu cred ca vor fi cresteri spectaculoase mai ales in zona constructiilor rezidentiale", considera Csaba.

Actiunile Romcab sunt listate pe piata RASDAQ, unde compania este evaluata in prezent la 25,3 milioane de lei (6,1 mil. euro), dupa o crestere de 34% in ultimele doua sedinte, in urma anuntarii iesirii din reorganizare.