Dobanzile la credite raman prea sus pentru populatie: Bancile nu reiau creditarea pentru ca se tem de pierderi. Cum comentati?

Autor: Liviu Chiru 27.04.2010
  • Creditul privat nu reuseste sa isi revina
  • An la an, scaderea a fost in martie de 1,6%
  • Bancherii tin dobanzile sus, pentru a recupera pierderile din nerecuperarea finantarilor acordate in trecut.


Dobanzile la credite, in special la cele de consum, au scazut timid in ultimul an, desi Banca Nationala a redus dobanda de politica monetara cu aproape patru puncte procentuale, pana la 6,5% pe an in aceasta perioada. Chiar guvernatorul Mugur Isarescu a criticat lentoarea cu care scad dobanzile la credite, insa bancherii au motivat de fiecare data ca mediul economic este mai riscant, iar acest factor trebuie inclus in costul imprumuturilor. Practic, bancherii se uita la rata creditelor neperformante - care se apropie de 16% - si o includ in costul creditelor, astfel incat clientii buni-platnici sa acopere pierderile provocate de cei care nu mai ramburseaza imprumuturile. Astfel, dobanzile la creditele de consum in lei raman peste 20% pe an, iar companiile platesc pentru liniile de finatare in lei dobanzi de 14% pe an, potrivit datelor BNR.

"Bancile amana stergerea creditelor neperformante (care ar insemna asumarea unei pierderi certe, n. red.), ceea ce creeaza o stare de spirit negativa. Spre exemplu, pe piata imobiliara toata lumea crede ca preturile vor scadea cand bancile vor incepe sa isi curete bilanturile si vor trece la executari", spune Matei Paun, partener la banca de investitii BAC Investments Romania. Asumarea unor pierderi ar insemna insa pentru bancheri necesitatea reducerii in continuare a costurilor - care presupune inclusiv inchideri de unitati, disponibilizari si taieri de salarii - sau chiar nevoia de recapitalizare. Peste 85% din activele din sistem sunt detinute de banci cu actionariat strain. Anul trecut bancile au operat majorari de capital cumuland peste 500 de milioane de euro, in majoritatea cazurilor la cererea BNR, care era preocupata de mentinerea unui nivel adecvat de capitalizare.

Oamenii de afaceri spun ca dobanzile prea mari la credite taie apetitul de consum al clientilor, astfel ca nici firmele nu au pentru cine sa produca.

Doar creditul in valuta reuseste sa creasca timid in ultimele luni, in timp ce soldul imprumuturilor in lei se contracta de la o luna la alta, fara incetare, inca din 2008.

Intre timp, companiile se sufoca in lipsa de finantari si de clienti, iar intarzierile cu care statul isi achita facturile nu face decat sa complice situatia.

In timp ce bancherii se plang ca cererea de credite ramane firava, oamenii de afaceri spun ca problema reala ramane costul la care clientii individuali pot obtine finantari.

"De pe pozitia de companie mare eu ma inteleg cu banca, mergem la negocieri serioase cu avocati si ajungem la concluzii normale. Dar ma plang de costul pe care banca il cere clientilor mei. Costul foarte mare este din pacate la clienti si acolo e buba", spune Dan Sucu, proprietarul grupului Mobexpert. Spre exemplu, dobanda anuala efectiva medie la creditele de consum nou acordate in lei era in februarie de 21% pe an, in scadere timida fata de februarie 2008, cand era la 24% pe an, potrivit datelor BNR. Intre timp, dobanda-cheie a BNR a coborat de la 10% la 6,5% pe an. De altfel, creditul contractat de populatie in lei a scazut intre martie 2009 si martie 2010 cu 5,5%, pana la 37,9 miliarde de lei (9,2 miliarde de euro).

"Pana cand clientul nu simte ca este din nou respectat si are un cost normal, ramane in greva. Nu stiu de ce un client bun trebuie sa plateasca mai mult pentru ca banca a avut neimpliniri, a alocat credite unor companii care nu le-au rambursat", spune Sucu.

Greva clientilor se vede in activitatea economica: scaderea vanzarilor de retail s-a adancit in primele doua luni ale anului. In lipsa consumului intern, motorul care tura economia in anii de boom, analistii s-au vazut nevoiti sa isi revizuiasca optimismul: de la prognoze initiale de crestere in primul trimestru, majoritatea vad acum o noua contractie.

Bancherii cauta acum sa pompeze finantari in zona companiilor, in timp ce pe retail aparent clientii sunt foarte reticenti, dar si riscurile sunt dificil de evaluat, deoarece disponibilizarile continua inca in sectorul privat, iar statul nici nu a inceput sa faca reducerile de personal necesare. Dar in lipsa consumului, companiile nu au pentru cine sa produca, astfel ca nu au nevoie de finantari nici macar pentru capitalul de lucru si cu atat mai putin pentru investitii in capacitati noi de productie.

"La creditarea persoanelor fizice depinde foarte mult sentimentul. Foarte putini se gandesc acum la un credit de consum. Daca o persoana nu este sigura de locul de munca, de venitul salarial, restrange cheltuielile de consum", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, cea mai mare banca locala. El spune ca bancile s-ar putea orienta mai degraba spre cofinatarea proiectelor pentru accesarea de fonduri europene sau finantarea companiilor care dezvolta durabil economia, in special a exportatorilor.

Laszlo Diosi, seful OTP Bank, un jucator de talie medie, este ceva mai optimist si spune ca cererea de finantari da semne de revenire in ultima vreme. "Vedem o revenire a cererii, este momentul pentru o relansare." El admite ca imprumuturile in euro raman mai ieftine decat cele in lei, ceea ce determina si apetitul clientilor pentru finantari in valuta. In plus, euro este preferat pentru creditele pe termen lung - cum sunt cele ipotecare pentru populatie sau de investitii pentru firme - iar acestea au fost promovate de banci de la inceputul anului. In schimb, leul este cautat doar pentru credite de consum sau de capital de lucru.

In cazul finantarilor pentru companii, scaderea dobanzilor a fost mai vizibila la lei. Dobanzile medii la creditele noi pentru societatile nefinanciare, cu valori mai mici de echivalentul a un milion de euro, au coborat spre 14% pe an in februarie, de la 21% pe an, la inceputul lui 2009. La euro dobanda medie a coborat de la 8,5% la 7,5% pe an intre februarie 2009 - februarie 2010.

Lucian Anghel apreciaza ca dobanzile vor continua sa coboare, cel putin la creditele in lei.

"Exista un potential de scadere a dobanzilor la credite mai mare decat la depozite. Este invers fata de anul trecut. Aceasta situatie este accentuata de legarea dobanzilor de Robor (indicatorul pietei interbancare, n. red.), care a coborat foarte mult datorita lichiditatii mari. Lichiditatea probabil va mai ramane cateva trimestre la nivel ridicat, insa nu pentru totdeauna. Lichiditatea interbancara poate sa scada, ceea ce va influenta dobanzile. Depinde cum BNR va gestiona lichiditatea, de presiunile pe cursul de schimb, de inflatie", spune Anghel.

Creditele se ieftinesc in pasi timizi

Emporiki Bank a redus marja de dobanda la ipotecarele in euro cu 0,25 puncte procentuale, pana la 5,75 puncte procentuale, dupa ce la inceputul anului a operat o alta scadere a marjei de trei puncte procentuale. Marja bancii se aplica la indicele Euribor pe trei luni, in prezent la 0,645%. Astfel, rata dobanzii este de aproape 5,9% la creditele ipotecare in euro, la creditele de consum in euro garantate cu ipoteca de 7,4% pe an. Cele doua produse ale bancii au fost lansate in toamna anului trecut in conditii care sa atraga noi clienti. "Apetitul clientilor in raport cu produsele de finantare este in continua crestere", afirma reprezentantii Emporiki. Izabela Badarau