Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 27.04.2010

1. Depozitele populatiei si ale firmelor au crescut cu 1,2% in martie fata de februarie, la 167 mld lei. Depozitele populatiei si ale firmelor au crescut in martie cu 1,2% fata de februarie, pana la nivelul de 167,1 miliarde lei, iar comparativ cu aceeasi luna din 2009 avansul a fost de 8,4%, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

2. Constantin Stroe, Dacia: Sunt semnale ca in Romania ar putea intra inca un constructor de automobile. Romania are potential, din toate de punctele de vedere, pentru a atrage inca un producator de automobile, al treilea, si chiar sunt perspective si semnale in acest sens, a declarat, marti presedintele ACAROM, Constantin Stroe.

"Intrarea pe piata a unui nou constructor nu va afecta pozitia Dacia, exemplu fiind prezenta Ford, care, din contra, stimuleaza industria auto locala", a afirmat Stroe la conferinta "Mediafax Talks about Auto Industry", aflata la cea de-a III-a editie.

El nu a dat detalii. Stroe este presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM) si vicepresedinte la Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile si la Automobile Dacia.

3. Romanii nu s-au inghesuit la cele mai ieftine masini din "Rabla": Valoarea medie de achizitie a fost de 10.000 de euro. Romanii nu s-au inghesuit la ofertele minime propuse anul acesta prin programul Rabla, valoarea medie a automobilelor comercializate fiind de circa 10.000 de euro, potrivit lui Brent Valmar, vicepresedintele APIA.

Circa 12.300 de automobile au fost vandute in primele doua luni ale programului Rabla. Editia de anul acesta permite cumularea a trei vouchere, care aduce pretul mai multor masini in jurul nivelului de 6-7.000 de euro.

4. Ford Romania va deveni centru de export pentru Europa. Ford Romania va deveni centru de export pentru Europa, iar in 2018, posibil chiar in 2016, piata auto locala va ajunge la 500.000 de unitati vandute anual, a declarat, marti, Paul Flanagan, managing director al Companiei Nationale de Vanzari a Ford Romania.

El a adaugat ca, odata cu infiintarea companiei de vanzari, reteaua de dealeri se va extinde cu patru parteneri si cu noi reprezentante in Botosani, Slobozia, Giurgiu, Zalau, Vaslui si Calarasi.

Flanagan a precizat ca Ford a primit solicitari si din partea unor parteneri externi in vederea deschiderii unor dealeriship-uri in Romania, insa pentru moment compania nu intentioneaza sa isi extinda mai mult reteaua de dealeri.

5. Ratingul Greciei, coborat de S&P la "junk". Agentia de rating Standard & Poor's (S&P) a revizuit in scadere cu trei trepte calificativul de tara al Greciei pentru credite pe termen lung, de la "BBB+" la "BB+", cu perspectiva negativa, coborand calificativul statului elen in categotria "junk" (speculativ), la acelasi nivel cu Romania.

Ratingul pentru imprumuturi pe perioada scurta a fost coborat la "B", de la "A-2", potrivit unui comunicat al S&P.

Decizia ia in calcul temerile referitoare la capacitatea Greciei de implementa reformele necesare pentru a putea administra datoriile foarte mari ale tarii si se bazeaza pe evaluarile privind dificultatile politice, economice si bugetare cu care se confrunta guvernul elen in incercarea de directiona finantele statului catre o recuperare sustenabila.