UPDATE: Randamentul obligatiunilor grecesti la doi ani urca la 26%. Problemele risca sa se extinda in Europa

Ziarul Financiar 28.04.2010

Randamentele pentru obligatiunile pe doi ani emise de guvernul de la Atena au urcat miercuri dupa-amiaza la 26%, dupa ce agentia de rating S&P a decis sa reduca ratingul suveran al Greciei la "junk", informeaza Bloomberg. Daca la inceputul lui decembrie randamentul acestor obligatiuni era de 2%, pana in urma cu o saptamana acesta a urcat la 17%.

Cresterea randamentelor face aproape imposibila atragerea de finantare de pe pietele de capital de catre statul elen. Randamentul la care se tranzactioneaza obligatiunile grecesti arata nivelul dobanzii pe care statul ar trebui sa o plateasca pentru a atrage bani de pe piata in cazul in care ar dori sa se imprumute.

Problemele Greciei au inceput sa se extinda si catre alte state din zona euro care inregistreaza deficite bugetare ridicate. Randamentele obligatiunilor Irlandei si Portugaliei au crescut puternic in ultimele zile, pe fondul problemelor din Grecia. Randamentele pe 10 ani ale obligatiunilor portugheze se ridica miercuri la 6,2%, in timp ce ale Irlandei au urcat la 5,6%. Randamentul pe 10 ani al Greciei este de 11,9%.

De asemenea, costul contractelor de asigurare impotriva default-ului (CDS) emise de tari din Uniunea Europeana au avansat la niveluri record.

Contractele ce tin de obligatiunile guvernului Greciei au urcat cu 111 puncte de baza la 821 iar cele ce tin de Portugalia au avansat cu 54 puncte de baza la 365.