Masuri extreme pentru salvarea Greciei: Ajutorul financiar va urca pana la 120 de miliarde de euro. Statul elen ar putea fi scos de pe pietele financiare timp de trei ani

Ziarul Financiar 28.04.2010

Ajutorul financiar oferit de institutiile internationale Greciei se va ridica la 100-120 de miliarde de euro in urmatorii trei ani, reiese dintr-o declaratie a directorului FMI, Dominique Strauss Kahn, in urma intalnirii cu parlamentarii germani, scrie Reuters.

Juergen Trittin, liderul "verzilor" din parlamentul german, a declarat miercuri ca seful FMI le-a spus membrilor legislativului german ca Grecia ar trebui deconectata de pe pietele financiare timp de trei ani.

"Pachetul se va extinde pe o perioada de trei ani, Grecia ar trebui sa fie scoasa de facto de pe pietele financiare in aceasta perioada", a spus Trittin.

Thomas Oppermann, un parlamentar socialist, a declarat ca seful FMI a citat cifra de 120 de miliarde de euro pe urmatorii trei ani. Potrivit planului, statele membre din zona euro vor fi creditori subordonati, a mentionat Oppermann.

La inceputul lunii aprilie UE si FMI au pus la dispozitia Greciei un pachet de salvare de 45 de miliarde de euro, la care FMI a participat cu o treime din suma. Vinerea trecut premierul grec a anuntat ca va incepe sa foloseasca banii, destinati initial ca o plasa de siguranta.