Prima preluare ostila respinsa pe Bursa: Comvex a reusit sa-l invinga pe Mittal

Autor: Adrian Cojocar 28.04.2010

Operatorul portuar Comvex Constanta (CMVX) a castigat la Inalta Curte de Casatie si Justitie un proces cu firma Expert Placement Services, parte a celui mai mare producator de otel din lume - ArcelorMittal, detinut de miliardarul Lakshmi Mittal, in care grupul siderurgic a contestat anularea actiunilor pe care le-a subscris la o majorare de capital din anul 2008 derulata de operatorul portuar.

Decizia instantei din acest proces, care este definitiva si irevocabila, face ca participatia detinuta indirect de grupul ArcelorMittal la Comvex sa coboare sub pragul de control, la 28,03%, de la 35,9% cat detinea anterior si ar putea impiedica grupul siderurgic sa mai deruleze oferta de preluare a operatorului roman.

De cealalta parte, participatia firmei Solidmet, detinuta de oamenii de afaceri Liviu-Marin Muntean si Corneliu Idu, la operatorul portuar se va majora la 63,2%, de la un nivel de 53,9% din actiuni.

Este primul caz de pe piata de capital romaneasca in care o companie reuseste sa respinga o incercare de preluare ostila.

Comvex a fost asistata in proces de casa de avocatura Bostina si Asociatii, in timp ce de partea miliardarului Mittal s-a aflat casa de avocatura Popovici, Nitu si Asociatii.

Miza litigiilor dintre Arcelor Mittal si Solidmet privind Comvex este controlul celui mai mare terminal de la Marea Neagra, specializat in operarea materiilor prime solide vrac, care are posibilitatea acostarii de nave de mare capacitate.

Expert Placement Services, una din subsidiarele ArcelorMittal, a intrat in actionariatul Comvex in luna iulie a anului 2008, achizitionand un pachet de 35,99% din actiuni pentru suma de 87,5 mil. lei (24,3 mil. euro) de la societatea ECE Energy Consulting Establishment si fondul East Capital.

Grupul siderurgic a intarziat sa deruleze oferta de preluare pentru restul de 64% din actiunile Comvex, lansand-o dupa ce operatorul portuar a derulat o operatiune de majorare de capital. Oferta de preluare, in valoare de 155,6 mil. lei (37,5 mil. euro), a inceput pe 22 octombrie 2008, insa a fost blocata de CNVM din cauza litigiilor.

Conducerea Comvex nu i-a permis miliardarului Mittal sa participe la majorarea de capital, derulata la scurt timp dupa intrarea acestuia in actionariat, pe motiv ca nu derulase oferta la care era obligat, decizie care a fost mai apoi atacata de grupul siderurgic in instanta, iar procesul a fost castigat dupa doi ani de catre conducerea operatorului portuar.

Inca trei procese si o investigatie a Consiliului Concurentei

Pe rolul instantelor se mai afla inca trei procese initiate de Comvex si actionarul majoritar al acesteia prin care sunt contestate atestatele emise de CNVM pentru a lasa firma Expert Placement sa subscrie actiuni Comvex in cadrul majorarii de capital si atestatul acordat de institutia pietei pentru derularea ofertei de preluare a companiei.

"Normal ar fi ca dupa ce instanta a dat castig de cauza Comvex in procesul privind majorarea de capital, CNVM sa revoce oferta publica de preluare pentru ca dupa majorare oferta se adreseaza unui numar mai mic de actiuni, iar participatia Expert Placement a fost diluata sub pragul de control, de 33%. Totusi eu ma astept sa n-o faca si sa permita realizarea ofertei. Tranzactia prin care Mittal a preluat 36% din Comvex este o actiune menita sa preia controlul de catre Arcelormittal, Comvex fiind poarta de intrare a grupului siderurgic in Europa", spune Andrei Sarban, avocat senior la casa Bostina si Asociatii.

Directorul general al Comvex Viorel Panait spune ca majorarea de capital s-a interpus fara voie in timpul cat grupul siderurgic initia procedurile pentru a lansa oferta de preluare a companiei.

"Intamplarea a facut ca noi sa oferim actionarilor drept de preferinta dupa data de 10 septembrie 2008, cand expirase perioada in care Mittal avea obligatia sa deruleze oferta. In perioada de subscriere Mittal nu a finalizat oferta. Majorarea era necesara unor investitii planuite cu mult timp inainte, pentru care banca ne ceruse sa contribuim cu 20% din valoare."

El a precizat ca anul acesta traficul portuar a urcat cu circa 20%, dupa ce grupul ArcelorMittal si-a reluat activitatea in zona operatorului, iar activitatea Alum Tulcea a fost reluata. Panait spune ca pentru anul 2010 o estimare conservatoare ar fi pastrarea rezultatelor obtinute anul trecut, respectiv un profit net de 13,6 mil. lei si o cifra de afaceri de 72,1 mil. lei.

Consiliul Concurentei a declansat recent o investigatie privind un posibil abuz de pozitie dominanta exercitat de ArcelorMittal Galati asupra Comvex, in urma unei plangeri a operatorului portuar privind devierea traficului de marfuri printr-un port din Bulgaria.