Vodafone isi ataca rivalii cu net la 7,2 Mbps in 12.000 de localitati

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 28.04.2010

Extinderea retelei a costat cateva zeci de milioane de euro, iar contractul a fost castigat de chinezii de la Huawei.



Vodafone, numarul doi pe piata locala de telefonie mobila, a lansat la nivel national servicii de internet mobil la viteze de pana la 7,2 Mbps, punand astfel presiune pe rivalii companiei pe segmentul de date: Orange, grupul Romtelecom-Cosmote si RCS&RDS.

Dupa o investitie de "zeci de milioane de euro" realizata cu echipamente ale chinezilor de la Huawei, Vodafone este primul operator din Romania si din Europa care lanseaza servicii de net mobil de generatia a treia (3G) in banda de frecventa de 900 MHz, specifica tehnologiei GSM (2G), a declarat directorul general al companiei, Liliana Solomon. Acoperirea teritoriului prin aceasta frecventa este mai eficienta din punctul de vedere al costurilor, astfel ca operatorul ofera acum servicii de date in peste 12.000 de localitati la viteze de pana la 7,2 Mbps.

In acest moment compania are, potrivit propriilor estimari, cea mai extinsa retea mobila de date din punctul de vedere al acoperirii si vitezei oferite. Spre exemplu, Vodafone ofera acum net mobil la viteze de pana la 7,2 Mbps si la Cabana Balea sau pe Transfagarasan si la Vama Veche.

"Noua retea UMTS 900 MHz a fost dezvoltata pe parcursul ultimului an, printr-o investitie semnificativa, folosind o solutie unica, prin modul in care imbina tehnologiile GSM si UMTS. Suntem primul operator din Romania care ofera acoperire nationala pentru serviciile de internet mobil de mare viteza, inclusiv in multe zone din tara unde nu exista alte solutii de acces la internet", a spus Liliana Solomon.

"Cu o asemenea acoperire a serviciilor de date mobile, Romania devine una dintre cele mai dezvoltate tari din Uniunea Europeana", a comentat anuntul Vodafone presedintele arbitrului telecom - Catalin Marinescu.

Prin extinderea agresiva a acoperirii serviciilor de date, Vodafone a lansat si o oferta de acces la internet fara abonament, incercand sa atraga clienti care utilizeaza ocazional datele.

"Cartela Internet Vodafone", disponibila utilizatorilor prin oferte incepand de la 5 euro, le permite clientilor acces la internet de pe laptop sau calculator cu ajutorul unui modem USB la viteze de pana la 21,6 Mbps. Pachetul care include cartela si modemul USB poate fi achizitionat la pretul de 139,99 lei (TVA inclusa).

Lansarea serviciilor 3G prin tehnologia GSM de catre Vodafone Romania survine unei decizii a Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comu nicatii (ANCOM) adoptata in cursul lunii februarie.

Potrivit deciziei, Orange Romania, Vodafone Romania si Cosmote Romania pot furniza prin benzile de frecvente radio 900 MHz si 1.800 MHz, utilizate in prezent pentru comunicatii GSM, si servicii de generatia a treia (3G) si internet mobil de mare viteza.

Decizia ANCOM privind liberalizarea spectrului de 900 MHz a fost efectul unei directive adoptate de Comisia Europeana in toamna anului 2009.

Viteza mai mare si de pe telefonul mobil