Isarescu: Iesirea din tintele agreate cu FMI nu poate fi aplaudata

Autor: Claudia Medrega 28.04.2010

Cea mai buna alegere a autoritatilor ar fi sa urmeze intocmai reformele convenite cu FMI si sa diminueze cheltuielile pentru reducerea deficitului bugetar, avand in vedere ca majorarea taxelor ar inrautati situatia economiei, a declarat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.



"Iesirile din tintele negociate cu FMI nu pot fi aplaudate, dar nu trebuie nici dramatizat. Trebuie sa fim atenti si echilibrati. Nu putem spune inca exact care este situatia fiscala. Trebuie sa asteptam evaluarile. Evident ca nu este o situatie simpla, pentru ca pe partea de cheltuieli reducerile se fac foarte greu", a spus Isarescu.

O noua misiune a FMI se afla la Bucuresti incepand de marti si pana pe 7 mai pentru a evalua criteriile indeplinite de Romania in primul trimestru. La evaluarile precedente Fondul s-a aratat foarte tolerant continuand sa elibereze transele de bani in ciuda amanarii reformelor asumate de Guvern. Insa cele mai recente semnale indica faptul ca de aceasta data FMI vine cu masuri foarte concrete pentru reducerea deficitului bugetar.

In conditiile in care Guvernul nu va diminua cheltuielile din sectorul bugetar exista riscul majo rarii unui impozit precum TVA, avand in vedere ca avansul economiei nu va fi suficient pentru a determina o crestere consistenta a veniturilor bugetare.

Intrebat daca societatea ar trebui sa accepte in aceste conditii o majorare de taxe, guvernatorul BNR a raspuns ca nici el si nici banca centrala nu sunt adeptii unei asemenea masuri.

"Consideram ca intr-o perioada de activitate economica slaba, inca de recesiune, o asemenea decizie nu este binevenita. Parerea mea este ca ar inrautati situatia, dar nici nu pot sa spun ca putem sa ramanem asa, cu presiuni sociale si politice, cu cheltuieli bugetare mari, care merg spre 40%, uneori chiar mai mult, si cu venituri care nu pot sa fie mai mari de 30-31% din PIB."

Romania s-a angajat in acordul cu FMI ca va reduce deficitul bugetar de la peste 7% din PIB anul trecut la 5,9% din PIB in 2010. In conditiile in care FMI a redus estimarea privind cresterea economica a Romaniei de la 1,3% la 0,8%, ramane de vazut daca va fi acceptata majorarea tintei de deficit bugetar. Isarescu a amintit ca ponderea cheltuielilor sociale si a celorlalte cheltuieli bugetare in PIB este de circa 40%, in timp ce Romania reuses te sa colecteze venituri reprezentand 30-31% din PIB, maxim 32% din PIB.

"Trebuie sa luam o decizie. Cea mai buna alegere este sa punem in practica acordul cu FMI. Sa facem economii pe partea de cheltuieli curente si cheltuieli sociale. Economii de toate felurile se pot face acolo, si banii astfel economisiti sa-i folosim pe cheltuieli de capital, care creeaza locuri de munca si in ultima instanta vor imbunatati situatia colectarii. Trebuie facut un efort. Societatea ar trebui sa inteleaga ca nu putem cere mai mult decat colectam."

Pe de alta parte, guvernatorul BNR considera ca Romania nu are nevoie de noi imprumuturi, in conditiile in care a avut o finantare buna. "Nu este oportun sa ne imprumutam acum."

O serie de analisti au inceput sa anticipeze ca acordul cu FMI si Comisia Europeana (CE) s-ar putea impotmoli la inceputul toamnei, pentru ca intarzierea redresarii economiei va face si mai dificila asumarea de catre Guvern a masurilor nepopulare de reducere a cheltuielilor, chiar daca actuala evaluare se va incheia cu eliberarea unei noi transe de bani. CE a avertizat ca deficitul bugetar ar putea sa depaseasca in acest an tinta asumata de Guvern, de 5,9% din PIB, avand in vedere ca reducerea cheltuielilor prin diminuarea numa rului de bugetari este dificil de realizat.