Fratii Penescu vor sa redeschida in iunie hipermarketurile Pic din Craiova si Pitesti

Autor: Mihaela Popescu 28.04.2010

Fratii Ilie si Cornel Penescu, proprietarii grupului Pic din Pitesti, au anuntat ca vor redeschide doua dintre cele cinci hipermarketuri inchise dupa intrarea companiei in insolventa in 2009.



"Am ajuns la un acord cu o parte dintre furnizori pentru reluarea livrarilor in hipermarketurile Pic. Este posibil ca in iunie sa redeschidem magazinul din Craiova si apoi pe cel din Pitesti. Intentionam sa reactivam toate cele cinci magazine", a declarat Claudia Rusu, directorul de marketing al retelei Pic.

Unitatile din Craiova si Pitesti, inchise la inceputul acestui an, vor fi operate de o companie infiintata in luna martie, Muntenia Hypermarket SRL, ai caror actionari sunt Valentina Penescu si Dumitru Penescu, rude ale fratilor Penescu, potrivit reprezentantilor companiei.

Anuntul de relansare a Pic pe piata de retail vine la cateva luni dupa numirea unui nou administrator judiciar al companiei Pic SA, PricewaterhouseCoopers. Magazinele inca au marfa pe rafturi, astfel incat ar putea fi redeschise chiar daca retailerul nu va reusi sa reia colaborarea cu toti furnizorii care i-au livrat produse anterior. Intrarea in insolventa si apoi exit-ul Pic de pe piata au dus la disponibilizarea a circa 3.000 de angajati. Businessul de productie alimentara detinut de fratii Penescu a avut si el de suferit din cauza inchiderii hipermarketurilor, deoarece majoritatea rulajelor se realizau in reteaua de comert a grupului. Astfel, brandul de zahar Pic a iesit si el de pe piata, singurele comenzi pentru fabricile din grup venind acum de la retaileri straini.

Fostii angajati au prioritate la recrutare

"Din luna mai reluam recrutarile, iar fostii angajati vor avea prioritate. Primul magazin din retea care urmeaza a fi deschis este cel din Craiova, pentru ca este mai usor de readus pe piata de retail datorita faptului ca acolo a functionat tot timpul magazinul Interhome (de bricolaj - n.red.)", a precizat Claudia Rusu.

Fratii Penescu au incercat in ultima jumatate de an si vanzarea unor active pentru a aduce lichiditati in firma.

S-a schimbat administratorul la cererea BCR

Pic SA a intrat in insolventa la cererea actionarilor in luna noiembrie a anului trecut din cauza intreruperii livrarilor de catre o mare parte din furnizorii la care retailerul acumulase datorii.

Datoriile totale erau estimate de Ilie Penescu la acea data la circa 60 mil. euro.

Compania, cu sediul in Pitesti, avea in 2008 aproximativ 3.000 de angajati si rulaje de 150 mil. euro, peste 80% din acestea fiind generate de reteaua Pic. Redeschiderea magazinelor va creste sansele companiei de iesire din insolventa.

Administratorul Pic, PricewaterhouseCoopers, lucreaza acum la finalizarea tabelului creantelor companiei. BCR si Banca Transilvania sunt cei mai mari creditori ai Pic, retailerul avand datorii totale de aproximativ 30 mil. euro catre mai multe institutii financiare, potrivit datelor comunicate anterior de reprezentantii retelei.

PwC a devenit administratorul Pic la cererea BCR. Instanta numise in luna noiembrie a anului trecut, la data intrarii in insolventa a companiei detinute de fratii Ilie si Cornel Penescu din Pitesti, 3 cabinete individuale de insolventa din judetul Arges ca administratori judiciari ai companiei.