Editii limitate

Autor: Negoita Anca Maria 29.04.2010

Un pahar de whiskey fin a fost si va fi intotdeauna un status simbol pentru personalitati ca Humphrey Bogart, Frank Sinatra sau Winston Churchill. Chiar si pentru "doamna de fier" a Marii Britanii, Margaret Thatcher, whiskey-ul este o pasiune, fara a fi un viciu.



"Prea mult din orice este rau, dar prea mult whiskey nu este niciodata de ajuns", spunea inte lept Mark Twain. Pentru neinitiati, whiskey-ul nu este altceva decat inca o bautura tare. Pentru connaisseuri insa, nimic nu aluneca mai bine printre papilele gustative ca un Jack Daniel's No.7. Sau un Ladybank Single Malt, un Dalmore 50 Year Old Decanter, un Macallan 55 Year old Lalique Crystal Decanter.

Efectul este aproximativ acelasi in esenta atunci cand este vorba despre un pahar de whiskey de calitate. Doar accentele fine difera de la un brand la altul sau chiar de la un an la altul. Si pe acestea, numai cunoscatorii le pot identifica si aprecia exact asa cum se cuvine.

Grau, apa, un butoi de lemn si putin timp. Este tot ce trebuie pentru a crea unul dintre cele mai bune whiskey-uri ale tuturor timpurilor. Este o bautura cu un caracter colorat, dar distins si cu un spirit in permanenta schimbare. A fost si este subiectul preferat al multor domenii, incepand cu literatura si terminand cu arta sau chiar folclorul. Si multi au platit sume imense pentru o (aparent) simpla sticla din aceasta bautura. The Macallan 1926 Fine and Rare costa, de exemplu, 75.000 de dolari. "Aspru si concentrat" - asa l-au catalogat specialistii. Sticla a fost cumparata pentru aceasta suma in anul 2005 de catre un colectionar, un om de afaceri din Coreea de Sud. Tot Macallan au lansat sticla 55 Year old Lalique Crystal Decanter (12.500 de dolari). Designul sticlei de cristal a fost inspirat de o sticla de parfum din 1910 creata de René Lalique. Exotic, accentuat de fumul de turba, gustul este matasos, cu tonuri fine de citrice. Single malt-ul Dalmore 50 Year Old Decanter a fost produs intr-o editie limitata de numai 60 de sticle. Imbuteliat in 1978, acest whiskey este cunoscut pentru savoarea sa florala intensa si este catalogat de catre cunoscatori drept unul dintre cele mai bune 50 whiskey-uri din lume. Si Dalmore 62 Single Highland Malt Scotch a fost imbuteliat in 1942 intr-o serie de doar 12 sticle. Intr-o seara, in 2005, un barbat a cumparat una dintre aceste sticle pentru 58.000 de dolari si a baut-o impreuna cu cei cinci prieteni cu care venise la licitatie.

Jack Daniel's Old No. 7 este una dintre cele mai apreciate bauturi printre connaisseuri si este, fara indoiala, unul dintre cele mai cunoscute (si mai bine vandute) branduri americane de whiskey. Sticla patratoasa contine accente de turba si vanilie intr-o nuanta intunecata de ambra. Continutul este rezultat dintr-o combinatie de 80% porumb, 12% secara si 8% malt maturate in butoaie americane de stejar. Procesul prin care se infiltreaza turba face diferenta intre acest Tennessee whiskey si Bourbon (produs in Kentucky). Semnificatia denumirii "Old No. 7" este destul de greu de descifrat. Poate ca lui Jack i-a placut cum suna. Sau poate ca, dintre toate legendele care au aparut in jurul acestui nume, una este adevarata. Potrivit uneia dintre povesti, acesta a fost numarul de transport pe calea ferata al unui butoi. Unii spun ca Jack Daniel a avut 7 iubite sau ca modul in care scria litera "J" semana cu un 7. Altii spun ca a ales cifra 7 pur si simplu pentru ca aducea noroc. Doar Jack Daniel cunoaste adevaratul motiv. Si misterul nu-i impiedica deloc pe pasionati sa se bucure de fiecare pahar de No. 7 fara sa stie exact de ce poarta acest nume. Mai ales pentru ca licoarea este atat de densa si intensa in acelasi timp incat aproape ca seamana cu un sirop. Aromele de porumb si vanilie, atat de bine completate de nuante de nuca de cocos si portocale rasfata papilele gustative. Daca la primul impact bautura este destul de dura, la o a doua gustare invaluie prin dulceata, dar numai cat sa echilibreze duritatea. Finalul este scurt, dar foarte placut, cu gust de zahar ars si note de turba.