Nouriel Roubini, economistul care a previzionat intrarea in recesiune a SUA, anunta alternativele tarilor: ori default, ori inflatie. "Grecia este doar varful aisbergului"

Ziarul Financiar 29.04.2010

Nouriel Roubini, economistul care a previzionat intrarea SUA in recesiune cu mai mult de un an inainte ca aceasta sa aiba loc, a declarat ca datoriile suverane, de la cele ale SUA si Japoniei pana la cea a Greciei vor conduce fie la cresterea inflatiei fie la intrarea in default a guvernelor, informeaza Business Week.

Peste 1.000 de miliarde de dolari din valoarea titlurilor la nivel global au fost pierdute la 27 aprilie ca urmare a temerilor privind intrarea in default a economiilor globale, conform unui studiu Bloomberg. Cancelarul german Angela Merkel si Fondul Monetar International s-au angajat sa isi uneasca fortele pentru ca Grecia sa depaseasca criza fiscala cu care se confrunta, dupa ce valoarea obligatiunilor si a titlurilor a cazut in Europa saptamana trecuta.

"Razbunatorii obligatiunilor parasesc acum Grecia, Spania, Portugalia, Marea Britanie si Islanda", a spus Roubini in cadrul unei conferinte pe tema pietelor financiare sustinuta la Milken Institute Global Conference. "Din pacate, pe piata americana, razbunatorii nu au de gand sa plece".

Tot mai multi investitori se tem ca criza de deficit din Europa va continua sa se extinda, dupa ce ratingurile Greciei, Portugaliei si Spaniei au fost reduse, acestia facand presiuni tot mai mari asupra tarilor pentru marirea pachetelor de salvare.

"Eu ma tem de cresterea datoriei suverane", a spus Roubini. Daca aceasta problema nu este rezolvata, tarile fie vor esua in a-si indeplini obligatiile, fie vor hotari sa tipareasca bani, crescand astfel inflatia, pentru a reusi sa isi acopere datoriile.

"Grecia este doar varful aisbergului, sau canarul in mina de carbuni care prevesteste probleme fiscale de o mult mai mare intindere", a spus Roubini.