Portughezii de la Millennium au pierdut 7,4 mil. euro in T1

Autor: Liviu Chiru 29.04.2010

Millennium Bank, un jucator de talie mica pe plan local controlat de cel mai mare grup financiar portughez, a inregistrat in primul trimestru o pierdere neta de 7,4 milioane de euro, cu aproape 16% mai mare, in euro, comparativ cu pierderea din perioada similara a anului 2009.

"Rezultatele obtinute pana acum in 2010 indeplinesc obiectivele bancii. Suntem increzatori ca rezultatele la finalul acestui an vor fi conforme cu estimarile si planurile noastre", a comentat Jose Toscano, director general al Millennium Bank Romania, fara sa ofere insa mai multe detalii. El spune ca banca va continua sa investeasca pentru dezvoltarea operatiunilor.

Banca, lansata in toamna anului 2007, este inca in perioada de dezvoltare si are previziuni de trecere pe profit abia in 2011. Pe intreg anul trecut, portughezii au inregistrat o pierdere de 38,5 milioane de euro, fata de aproape 35 mil. euro in 2008.

In primul trimestru al anului Millennium si-a majorat soldul creditelor acordate cu 17 milioane de euro, pana la 285 de milioane de euro. In paralel, baza de depozite atrase de la clientela locala a fost extinsa cu sase milioane de euro, pana la 260 de milioane de euro. Anul trecut banca s-a concentrat in special pe consolidarea finantarii pe plan local. Astfel, comparativ cu martie anul trecut, soldul creditelor inregistreaza o crestere cu numai 19%, in timp ce pe depozite cresterea este de 87%. Pe fondul dimensiunii reduse a portofoliului, Millennium nu reuseste deocamdata sa obtina un castig net din operatiuni. Pe primul trimestru, veniturile operationale au fost de 5,2 milioane de euro, mai mici cu 22% fata de aceeasi perioada din 2009. Cheltuielile operationale au fost reduse cu 5%, pana la 10,4 milioane de euro. Grupul noteaza in raportul trimestrial o "revenire a veniturilor din operatiunile de baza: castigul net din dobanzi si comisioane a crescut de 17 ori fata de primul trimestru din 2009".

Millennium nu a deschis nicio unitate noua in primul trimestru, dupa ce in 2009 si-a extins reteaua cu noua unitati. In paralel, a fost derulat un program de transformare a centrelor de credit (unitati specializate in vanzarea de credite de retail) in agentii "cu servicii complete", atat pentru persoane fizice, cat si pentru companii. Banca si-a majorat capitalurile la inceputul anului cu 46 mil. euro.