Cum se schimba strategia Bancii Transilvania si care sunt noutatile din conducere dupa AGA

Autor: Andrei Chirileasa 29.04.2010

Banca Transilvania (TLV), cea mai mare banca cu actionariat majoritar privat romanesc, se indreapta catre clientii mari pentru a-si relua cresterea, in conditiile in care conducerea bancii crede ca segmentul de retail nu poate fi in urmatorul an un motor de crestere.



Actionarii Bancii Transilvania (TLV) au aprobat majorarea capitalului social cu 391 mil. lei (95 mil. euro), din care 120 mil. lei (29 mil. euro) reprezinta aportul actionarilor.

Banca cere astfel din nou sprijinul actionarilor, dupa ce anul trecut a distribuit in premiera dividende, reluandu-si strategia de dezvoltare, care a fost inghetata anul trecut din cauza crizei financiare. In perioada 2005-2008, Banca Transilvania si-a majorat capitalul de opt ori, de la 133 mil. lei la 1,08 mld. lei, si a atras de la actionari circa 420 mil. lei.

"Noi am propus majorarea capitalului social si cu aport in numerar pentru a ne consolida pozitia, deoarece vedem oportunitati bune de crestere pe piata locala. Actionarii au acceptat in unanimitate aceasta propunere", a declarat Horia Ciorcila, fondatorul Bancii Transilvania, care a fost reconfirmat ieri in functia de presedinte al Consiliului de Administratie.

El spune ca vizeaza cresterea portofoliului de credite, anuntand si o schimbare a strategiei, prin orientarea catre segmentul companiilor mari, dupa ce institutia de credit din Cluj-Napoca a reusit sa ajunga intre primele zece banci de pe piata locala, dupa active, creditand preponderent companiile mici si mijlocii si persoanele fizice.

"Ne uitam si la companii mai mari, cu perspective solide si un bun istoric, ceea ce nu prea am facut pana acum. Este o oarecare schimbare a strategiei din acest punct de vedere, deoarece nu credem ca segmentul de retail are potential de crestere anul acesta. Trebuie sa fim un jucator cat mai activ pentru ca nu ne putem baza decat pe piata locala", a explicat Ciorcila.

Anul trecut, portofoliul de credite al bancii a crescut cu circa 4,5%, in lei, la 11,5 mld. lei (2,74 mld. euro), sustinut mai ales de segmentul corporate, care a urcat cu peste 10%, la 5,04 mld. lei (1,2 mld. euro). Pe segmentul de IMM-uri, plasamentele au scazut cu circa 9%, la 1,67 mld. lei (400 mil. euro), iar pe retail, s-a inregistrat o crestere de 5% a soldului creditelor, la 4,95 mld. lei (1,17 mld. euro), potrivit raportului anual.

Pentru acest an, Banca Transilvania si-a bugetat o crestere a creditelor cu 17%, iar in primul trimestru a inregistrat o crestere de 2,3%, in lei, la 12,4 mld. lei (3 mld. euro).

Surprize in Consiliul de Administratie

Actionarii Bancii Transilvania au ales miercuri si noua componenta a Consiliului de Administratie pentru urmatorii patru ani, trei dintre fostii membri, Horia Ciorcila, Roberto Marzanati si Robert Rekkers fiind realesi. Celelalte patru locuri au fost ocupate de Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova, Peter Franklin, reprezentantul BERD, Radu Palagheanu, fondator al bancii, si Carmen Retegan, directorul general al companiei de credite ipotecare Verida Credit, aceasta ultima alegere reprezentand o surpriza. Verida Credit este controlata in proportie de 99,99% de Ipocredit Holding Olanda, care a fost infiintata de Old Lane, un fond de investitii al grupului financiar american Citi.

"Dumneaei si-a depus candidatura in calitate de actionar al bancii. Noi am analizat dosarul si, avand in vedere experienta dansei, am considerat ca indeplineste toate conditiile pentru a ocupa un loc in CA, iar actionarii i-au acordat sprijinul", spune Ciorcila.

SIF Banat-Crisana (SIF1), care se afla in continuare in conflict cu conducerea Bancii Transilvania, si-a pierdut locul in CA, iar alegerea lui Costel Ceocea arata legaturile mai stranse dintre institutia de credit si SIF Moldova.

BERD, care detine 14,6% din actiunile bancii, este reprezentata de Peter Franklin, dar si fostul reprezentant, Roberto Marzanati, si-a pastrat locul, desi a candidat independent. Bank of Cyprus, care a preluat anul trecut 9,5% din actiunile TLV, nu si-a desemnat niciun reprezentant in conducere.

Actionarii au mai aprobat si listarea actiunilor TLV pe Bursa din Viena.