Cum s-au incadrat Finantele in tinta de deficit stabilita cu FMI: "uitand" sa plateasca datoriile catre firmele private. Cum comentati?

Autor: Claudia Medrega 29.04.2010

Sacrificarea investitiilor si persistenta arieratelor statului fata de economie au fost principalele modalitati prin care Guvernul a reusit sa se incadreze in primul trimestru in tinta de deficit bugetar negociata cu FMI, de 8,25 mld. lei.

Cheltuielile de capital au inregistrat la sfarsitul lunii martie o cadere drastica, de 36,5%, la 2,4 mld. lei. Per total, cheltuielile pentru investitii, care includ pe langa cheltuielile de capital si transferuri pentru programele de dezvoltare, au ajuns la 4,3 mld. lei, reprezentand 9,4% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat.

Majoritatea analistilor apreciaza ca autoritatile au reusit sa se incadreze in tinta de deficit in principal prin amanarea unor cheltuieli catre mediul privat. Cheltuielile bugetului general consolidat in primele trei luni au fost de 45,8 mld. lei, in scadere cu 0,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

"Incadrarea la limita in deficitul bugetar arata ca este vorba clar de arierate. La cat de mare era plusul la cheltuieli in primele doua luni pana la usoara scadere de la sfarsitul lui martie, comparativ cu aceeasi perioada din 2009, evolutia poate fi explicata prin arierate", a spus Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

Si cheltuielile de personal au scazut in primul trimestru cu 8,7% fata de aceeasi perioada din 2009, in primul rand datorita faptului ca salariile platite in ianuarie in contul lunii decembrie au fost mai mici ca urmare a concediului de 4 zile fara plata acordat bugetarilor in decembrie. Pe de alta parte, cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus nesemnificativ, cu numai 0,4%, Finantele continuand sa plateasca facturi de anul trecut.

Somajul a inceput sa preseze puternic bugetul, cheltuielile cu alocatiile pentru somaj inregistrand in primul trimestru o crestere de 119,4% fata de aceeasi perioada din 2009 in conditiile in care somajul a ajuns la 8,4% in martie si se estimeaza o crestere. Per ansamblu, cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 15,6%, la 17,4 mld. lei.

Anul trecut Guvernul a reusit sa mentina bugetul in limitele agreate cu FMI doar gratie unor masuri temporare de taieri de costuri, adoptate in trimestrul al patrulea, ajustarea sistemului public fiind amanata pentru 2010. Statul nu a reusit in 2009 sa impulsioneze economia, in conditiile in care cheltuielile au mers preponderent spre plata de salarii si pensii si mai putin spre investitii, situatie care s-a mentinut si in primul trimestru din acest an.

Pe partea de veniturile totale s-a inregistrat in martie o usoara ameliorare fata de lunile precedente, sumele colectate la buget scazand cu 1,4%, la 37,5 mld. lei, comparativ cu decalajul de 3% de la finele lunii februarie.

Incasarile din TVA au continuat sa scada cu 11,5%, ritmul de diminuare fiind insa atenuat. Practic, bugetul a incasat din TVA in primele trei luni ale anului cu un miliard de lei mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. La sfarsitul lui februarie, declinul era mai mare, de 1,3 mld. lei.

"Veniturile au mers ceva mai bine in martie. In afara de efectul benefic al sarbatorilor de Paste concretizat in cumparaturi mai multe, datele indica o revenire a activitatii economice in martie", a mai spus Chidesciuc.

Contributiile de asigurari sociale au suferit o ajustare negativa importanta, coborand cu 5,2%, la 11,5 mld. lei, reflectand cresterea somajului.

Totodata, impozitele pe venituri si salarii au adus incasari mai mici cu 9,5%, totalizand 4,51 mld. lei.

Pe de alta parte, veniturile din impozitul pe profit au urcat cu aproape 9%. Incasari mai mari decat anul trecut au adus si accizele, sumele colectate ajungand la 3,3 mld. lei, in crestere cu 5,9%.

O serie de analisti au inceput sa anticipeze ca acordul cu FMI si Comisia Europeana (CE) s-ar putea impotmoli la inceputul toamnei, pentru ca intarzierea redresarii economiei va face si mai dificila asumarea de catre Guvern a masurilor nepopulare de reducere a cheltuielilor, chiar daca actuala evaluare s-ar putea incheia cu eliberarea unei noi transe de bani.

Franks, FMI: Trebuie o piata a muncii flexibila

Jeffrey Franks (desen), seful misiunii FMI de evaluare a acordului incheiat cu Romania, a declarat ieri ca Fondul este intr-un proces de reevaluare a prognozelor macroeconomice. El a evitat sa faca comentarii legate de situatia fiscala, sustinand ca este nevoie ca expertii misiunii sa finalizeze analiza. Romania s-a angajat sa reduca deficitul bugetar de la peste 7% din PIB anul trecut la 5,9% din PIB in 2010. Ramane de vazut daca va fi discutata si agreata o modificare a tintei de deficit, avand in vedere perspectivele pesimiste privind cresterea economiei in acest an. FMI a redus estimarea privind cresterea PIB de la 1,3% la 0,8%. Delegatia FMI a avut ieri dimineata discutii de circa trei ore la BNR, iar dupa-amiaza s-a intalnit cu ministrul muncii pentru a vorbi pe teme legate de reforma sistemului de pensii, legea salarizarii si rata somajului. Franks a precizat ca Romania trebuie sa aiba o piata a muncii flexibila si cat mai productiva ca sa iasa din criza. Ieri nu s-a discutat despre disponibilizari sau problema TVA. Misiunea FMI se afla la Bucuresti incepand de marti si pana pe 7 mai pentru a evalua criteriile indeplinite de Romania in primul trimestru.