Seful grupului OTP: Nu poti face profit cu o cota de piata de 2-3%. Avem nevoie de achizitii

Autor: Liviu Chiru 02.05.2010

Sandor Csanyi, seful OTP Bank, cel mai mare grup financiar maghiar, a obtinut de la actionari capitalizarea intregului profit pe 2009, de circa 329 mil. euro, pentru a putea sa faca achizitii pe pietele din regiune unde operatiunile sunt inca de dimensiuni reduse.

In Romania, filiala locala a OTP are o cota de piata de putin peste 1%, iar surse bancare au afirmat recent ca grupul maghiar este in negocieri cu omul de afaceri sibian Ilie Carabulea pentru preluarea unui pachet de control la Carpatica, una din cele doua banci cu capital privat autohton.

"Am auzit numele Carpatica. Dar nu pot face comentarii pe aceasta tema, este o problema de confidentialitate", a spus Csanyi la conferinta de presa organizata dupa Adunarea Generala a Grupului de la Budapesta, organizata vinerea trecuta. Seful OTP a explicat ca grupul analizeaza posibilitatea unor achizitii pe mai multe piete din regiune, printre care si Romania, pentru a-si intari prezenta. "Planificam achizitii in tarile din regiune unde avem o cota de piata mica. Este greu sa faci profit cu o cota de piata de 2%-3%. (...) In unele tari suntem in negocieri, in altele inca ne uitam dupa posibile tinte. Sunt stadii diferite", a spus Csanyi.

Filiala locala a OTP Bank a obtinut anul trecut un profit net de 4 milioane de euro, fiind al doilea an incheiat pe plus de la lansarea operatiunilor (in urma achizitiei RoBank) in 2005. Activele bancii sunt de 1,35 miliarde de euro, la o retea teritoriala de 106 unitati. Carpatica avea in decembrie trecut active de 857 de milioane de euro, la o retea de peste 200 de unitati. Banca a avut pierderi de 5 mil. euro, pe fondul cheltuielilor mari cu provizioanele.

OTP Bank a jucat in Ungaria acelasi rol pe care l-a avut CEC pe plan local. Banca a fost insa privatizata in 1995. Structura actionariatului este puternic fragmentata, doar compania petroliera maghiara MOL si asiguratorul francez Groupama avand participatii mai mari, de aproape 9%.

Maghiarii considera astfel ca OTP este o banca independenta. Toti membrii conducerii sunt maghiari. Sandor Csanyi conduce OTP inca din 1992, inainte ca banca sa fie privatizata prin listarea la Bursa de la Budapesta.