Statele din zona euro ar putea urma modelul de austeritate leton

Autor: Cristina Rosca 02.05.2010

Grecia nu este singurul stat nevoit sa impuna masuri de austeritate dure, in conditiile in care datoriile alarmante ar putea conduce la o noua criza in zona euro.

Statele membre ale zonei euro impovarate de datorii vor fi nevoite sa reduca chetuielile bugetare in aceeasi masura in care a facut-o si Letonia, potrivit primului-ministru al statului baltic, Valdis Dombrovskis, care a supravegheat implementarea celor mai dure masuri de austeritate adoptate de un stat din cadrul Uniunii Economice anul trecut. Dombrovskis a impus masuri de ajustare fiscala echivalente cu 10% din Produsul Intern Brut, dupa ce a primit ajutor financiar extern in valoare de 10 mld. dolari in 2008. Guvernul a redus salariile angajatilor din sectorul public cu 25% si a micsorat numarul angajatilor din administratia publica cu 20%.

Aceste comentarii au survenit dupa ce primul-ministru grec, George Papandreou, a tot incercat sa convinga cetatenii sa accepte noi reduceri de cheltuieli bugetare pe care uniunile sindicale le considerau "injuste".

Spania iese insa in fata si anunta ca statul iberic nu va ajunge in situatia Greciei pentru a fi nevoit sa ceara ajutorul celorlalte state membre, deoarece problema datoriei este sub control, conform ministrului de economie, Elena Salgado, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Guvernul urmeaza a anunta o serie de masuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar cu 3% pana in 2013, de la 11,4% din Produsul Intern Brut in 2009. Spania nu este singurul stat cu probleme, intr-o situatie similara fiind si Portugalia. Conditiile severe impuse Greciei in schimbul unui ajutor financiar vor determina tari din zona euro aflate in dificultate, ca Portugalia, Spania si Irlanda, sa scada cheltuielile pentru a evita o situatie similara, a afirmat, duminica si cancelarul german Angela Merkel.

"Pentru tarile din zona euro nu se poate vorbi de devalorizarea monedei, astfel masurile de ajustare fiscala si alte masuri interne par a fi singurele instrumente disponibile", a spus Dombrovskis. "Noi am reusit sa tinem piept unei situatii dificile, pe care multi o considerau imposibila - deprecierea interna (salariile si preturile sunt reduse, iar moneda nationala este lasata sa se deprecieze)."

Letonia, care are un regim de curs valutar fix, moneda nationala, latul, fiind raportata la euro, a impus reduceri de cheltuieli si de salarii si a micsorat datoria ca o alternativa la devalorizarea monedei nationale.

Dombrovskis a spus ca multi dintre noii membri ai zonei euro sunt "prea optimisti" atunci cand presupun ca un control strict al bugetului necesar aderarii poate fi relaxat dupa primirea statutului de membru.