Fabricile de ulei si biodiesel ale Expur Urziceni, la vanzare

Autor: Diana Tudor Stoica 02.05.2010
  • Tranzactia s-ar putea situa intre 60 si 80 mil. €
  • Compania a investit peste 20 mil. € intr-o fabrica de biodiesel
  • In 2008, Expur avea datorii de 130 mil. €.


Producatorul de biodiesel Expur Urziceni, care detine si marca de ulei vegetal Ulcom, a fost scos la vanzare, grupul francez Sofiproteol cu afaceri de 5,5 mld. euro fiind interesat de preluarea businessului de la Alimenta Group, actualul actionar al Expur, o companie inregistrata in Elvetia.

Expur, care detine doua fabrici in Romania, a avut in 2008 afaceri de 160 mil. euro pe plan local, in crestere cu peste 47% fata de rezultatele obtinute in 2007. Datoriile totale ale companiei s-au majorat cu 18%, la 130,8 mil. euro, in timp ce pierderea neta a fost de 6,5 mil. euro fata de un profit net de peste sapte milioane de euro realizat in 2007, potrivit datelor aparute pe site-ul Ministerului de Finante.

"Sofiproteol si Alimenta Group anunta ca au demarat discutii exclusive cu scopul de a achizitiona subsidiara romana a Alimenta, Expur. Sofiproteol si Alimenta ar putea ajunge la o intelegere in urmatoarele luni", apare in comunicatul postat de grupul francez pe site. Potrivit informatiilor aparute in cadrul acestui comunicat, Sofiproteol intentioneaza sa achizitioneze compania Expur si sa o integreze in cadrul Soprol, divizia de seminte pentru productia de uleiuri. Achizitia Expur va fi realizata de subsidiara Sofiproteol, Saipol, cel mai mare procesator si rafinator francez de uleiuri vegetale.

"Aceasta achizitie va permite Sofiproteol sa fie prezent in cea mai importanta zona de productie a uleiului vegetal din Europa de Est", au mai afirmat reprezentantii Sofiproteol in cadrul comunicatului, completand ca achizitia Expur ar avea ca rezultat atat consolidarea pozitiei grupului in piata produselor agricole, cat si posibilitatea de a dezvolta prezenta Sofiproteol pe segmentul energiei regenerabile in Europa. Contactacti de Ziarul Financiar, reprezentantii Expur Urziceni nu au dorit sa comenteze aceste informatii.

Reprezentantii celor doua companii nu au dezvaluit valoarea la care se poate ridica aceasta tranzactie. Potrivit surselor din industrie insa, care sustin ca in prezent Sofiproteol face un due-dilligence al Expur, aceasta va fi intre 60 si 80 mil. euro in conditiile in care doar una dintre capacitatile de productie ale Expur este functionala, iar filiala locala a Alimenta are mai multe credite bancare accesate pentru finalizarea fabricii de biodiesel, o investitie de peste 20 mil. euro.

In urma cu aproximativ un an, Expur a disponibilizat 107 angajati din cei peste 600 de angajati ai companiei. Acestia lucrau in cadrul fabricii detinute in Urziceni, dupa ce unitatea de productie cu activitati in procesarea semintelor de soia a intrat in conservare. Astfel, Expur produce in prezent doar in cadrul fabricii din Slobozia, cu activitati in procesarea semintelor de rapita si floarea-soarelui, si in cadrul fabricii de biodiesel construita in apropierea acesteia.

Expur Urziceni este unul dintre cei mai importanti producatori locali de ulei, o piata cu vanzari anuale de peste 200.000 de tone anual, dominata de companiile americane Bunge si Cargill. Printre jucatori se numara insa si companiile romanesti Argus Constanta, Ultex Tandarei sau Prutul Galati.