BRD a reusit sa-si conserve profitul, desi a redus creditarea in primul trimestru

Autor: Andrei Chirileasa 03.05.2010

BRD-Groupe Societe Generale (simbol bursier BRD), a doua banca de pe piata locala, dupa active, a realizat in primul trimestru un profit net de 199,2 mil. lei (48,4 mil. euro), in scadere cu 5% fata de perioada similara a lui 2009. Portofoliul de credite a scazut in ultimul an cu 1%, la 32,8 mld. lei (8 mld. euro), dar banca a obtinut castiguri mai mari din dobanzi.



Potrivit raportului BRD, in primul trimestru nu s-a vazut revenirea economica asteptata, iar activitatea de creditare ramane inghetata. Pe de alta parte, banca a reusit sa-si reduca in continuare cheltuielile operationale si sa-si stabilizeze nivelul provizioanelor, astfel incat a reusit sa raporteze o reducere cu doar 5% a profitului net, in linie cu estimarile schitate in proiectul de buget.

"Economia a ramas in primul trimestru al anului 2010 la o turatie destul de scazuta, astfel incat performanta noastra a fost afectata in special din cauza cererii reduse. Cu toate acestea, am reusit sa tinem sub control cheltuielile, iar costul net al riscului s-a stabilizat, avand un avans nesemnificativ fata de sfarsitul anului 2009", a declarat presedintele BRD, Guy Poupet, intr-un raport transmis Bursei de Valori Bucuresti.

Valoarea portofoliului total de credite a scazut cu 1,3% in primul trimestru, de la 33,25 mld. lei la finele lui 2009 la 32,8 mld. lei, conform raportului trimestrial transmis CNVM. Cifrele difera putin fata de cele din bilant (publicate in tabelul alaturat), care indica insa acelasi trend de scadere. Pe de alta parte, depozitele atrase au crescut cu 3,9%, la 30,67 mld. lei, insa banca a preferat sa-si majoreze plasamentele in titluri de stat, mai sigure decat creditele acordate mediului privat.

"Rezultatele financiare obtinute de BRD-Groupe Societe Generale in cursul primului trimestru al anului reflecta scaderea accentuata a activitatii economice si reducerea puternica si persistenta a cererii de produse si servicii bancare, indeosebi pe piata creditului", sustin reprezentantii bancii.

Costul net al riscului, reprezentand diferenta dintre provizioanele noi constituite pentru creditele neperformante si provizioanele anulate, s-a ridicat in primul trimestru la 324 mil. lei (79 mil. euro), inregistrand astfel o crestere de peste 60% comparativ cu perioada similara a lui 2009, insa in scadere fata de ultimul trimestru din 2009, cand s-a ridicat la 346 mil. lei.

In acelasi timp, banca si-a majorat venitul net bancar cu 12% fata de primul trimestru din 2009, la 915 mil. lei, in special datorita cresterii marjei nete de dobanda cu 30%, la 455 mil. lei. Cresterea provine din faptul ca banca a redus mai lent dobanzile percepute la credite decat pe cele platite la depozitele atrase, tendinta fiind generalizata la nivelul sistemului bancar.

In plus, BRD a reusit sa-si reduca si cheltuielile operationale cu circa 6%, in conditiile in care cheltuielile cu salariatii au scazut tot cu 6%, compensand astfel o parte din cresterea provizioanelor.

"Rezultatele sunt in linie cu asteptarile din Bugetul de Venituri si Cheltuieli si usor peste media estimarilor analistilor din piata, impactul lor asupra evolutiei actiunilor in piata urmand a fi unul limitat. Ma astept ca profitul bancii sa intre pe o dinamica usor pozitiva in cea de-a doua parte a anului curent. Per total, in 2010 ma astept la un profit net mai mare cu aproximativ 10% fata de anul 2009", a declarat Andreea Gheorghe, responsabilul departamentului de analiza al Intercapital Invest.

Analistii Raiffeisen Capital & Investment arata intr-o nota publicata ieri ca rezultatele BRD sunt peste asteptari. "Vedem stirea drept pozitiva, deoarece banca a reusit sa isi tina sub control costurile intr-un mediu economic dificil", spun ei, mentinandu-si tinta de pret de 17,7 lei pentru actiunile BRD si recomandarea de "cumparare".

Cu toate acestea, titlurile BRD au scazut ieri cu 1,4% pe Bursa, pe fondul unor corectii generalizate in piata, inchizand la 14,3 lei. Capitalizarea bancii este de 2,4 mld. euro.