Fondul Lamda Partners asteapta la cotitura sa scada pretul companiilor

Autor: Diana Tudor Stoica 03.05.2010

Fondul de private equity Lamda Partners, cu sediul in Londra, care a achizitionat anul trecut 20% din grupul farmaceutic grec Alapis pentru 90 de milioane de euro, ia in calcul achizitii pe termen mediu in Romania.

Fondul de investitii mai detine participatii in cadrul producatorului de ingrasaminte Phosphoric Fertilisers Industry si este prezent deja in Romania prin intermediul companiei elene de produse chimice Neochimiki, care are o filiala pe plan local. Reprezentantii Lamda Partners sustin ca au la dispozitie un buget cuprins intre 10 si 100 de milioane de euro pentru a face achizitii in Europa de Sud-Est, dar ca nu au in vizor doar un singur sector de activitate.

"Suntem interesati in principal de achizitii in Romania, Bulgaria, Serbia si Grecia, dar si in Croatia si Bosnia, in functie de oportunitatile care vor aparea. Romania are avantajul de a fi o economie mare si potentialul de crestere este exponential in unele sectoare", a declarat Mario Al-Jebouri, partener fondator al fondului de private equity Lamda Partners.

Fondul Lamda Partners a fost infiintat de doi fosti manageri ai unor companii din Europa de Est, Lavrentis Lavrentiadis si Mario Al-Jebouri in cursul anului 2009. Lavrentiadis a fost timp de 12 ani CEO si presedinte al companiei Neochimiki, al carei pachet minoritar l-a achizitionat la inceputul acestui an. El a fost de asemenea implicat in fuziunea a patru companii elene cu activitati in industria sanatatii in urma careia a fost creat grupul Alapis, din care Lamda Partners a achizitionat 20% din titluri la finalul anului trecut. Al-Jebouri a fost anterior sef al Barclays Wealth pentru Europa Centrala si de Est, fostele state ale URSS si Rusia, o divizie a Barclays specializata in administrarea averilor detinute de oamenii de afaceri.

In ultimele cinci luni, fondul de investitii a luat contact cu mai multe companii din Romania, dar Al-Jebouri nu a vrut sa dezvaluie numele acestora. "Avem in vizor companiile care au activitati in domeniul sanatatii, al materialelor de constructii, in tehnologie si sectorul financiar cum ar fi leasing si asigurari", a spus reprezentantul fondului de investitii.

Partenerul Lamda Partners spune ca in prezent este mult mai usor sa faci o achizitie comparativ cu anii precedenti, deoarece actionarii sunt dispusi sa isi vanda companiile la preturi mai apropiate de valoarea reala a acestora decat o faceau in anii anteriori. "Achizitia unei companii se va face chiar mai usor in urmatoarea perioada deoarece evaluarile nu sunt inca cele reale, si asta deoarece companiile nu au fost presate suficient. Bancile vor incepe sa faca insa presiune asupra datornicilor, abilitatea lor de a supravietui va scadea si vor fi fortati sa accepte o evaluare mai corecta", spune partenerul fondului Lamda Partners, completand ca acest lucru se va intampla cel tarziu pana la jumatatea anului viitor.