Alina Culcea devine CEO al Actavis, dupa ce a asigurat interimatul

Autor: Ioana David 03.05.2010

Compania farmaceutica Actavis, cu afaceri de peste 100 mil. euro pe piata locala, a numit-o pe Alina Culcea pe pozitia de director general al diviziei din Romania, dupa ce timp de mai multe luni a ocupat aceasta pozitie interimar.

"Incepand cu finalul lunii aprilie 2010, Alina Culcea a preluat oficial functia de director general al diviziei Actavis din Romania, dupa ce a asigurat in ultimele sase luni conducerea interimara a companiei. Simultan, Alina Culcea a fost director de resurse umane si comunicare in cadrul Actavis Romania", au spus reprezentantii Actavis.

Inainte ca Alina Culcea sa preia conducerea interimara, seful pe Romania al Actavis a fost Dragos Damian (actualul CEO al producatorului Terapia Ranbaxy), care a avut un mandat extrem de scurt, iar anterior Laurentiu Scheusan a avut fraiele companiei.

Culcea, 38 de ani, a inceput sa lucreze in cadrul Actavis in mai 2006, cand a ocupat functia de director de resurse umane. Absolventa a Universitatii de Medicina din Bucuresti, ea a mai lucrat si in cadrul GlaxoSmithKline Romania si Pfizer Romania.

Actavis detine pe piata locala o unitate de productie (fosta fabrica Sindan), un distribuitor, dar importa si produse ale firmei-mama. Fabrica Actavis este cel mai mare exportator local in acest moment, producatorul estimand in acest an o crestere de 15-20% a livrarilor externe comparativ cu nivelul de 28 mil. euro din 2009.

Producatorii locali nu au in general o prezenta solida la export, majoritatea concentrandu-se pe piata interna. Recent, LaborMed a anuntat ca vrea sa-si consolideze prezenta din Polonia, in timp ce anul trecut GlaxoSmithKline (GSK) spunea ca ar putea demara exporturile pentru un antidepresiv care ar urma sa ajunga in zeci de state.

Actavis se afla in top 20 cei mai mari jucatori din industria farmaceutica, pe o piata de aproape 2 miliarde de euro anul trecut.