Hidroelectrica explica darul catre Alro: Contractul ne permite sa atragem finantari si sa sustinem industria

Autor: Roxana Petrescu 03.05.2010

Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie local, aflat in portofoliul Ministerului Economiei, spune ca semnarea de contracte pe termen lung cu mari consumatori de energie, cum ar fi Alro Slatina sau ArcelorMittal Galati, poate sustine compania in atragerea de finantari, sprijinind in acelasi timp industrii in care sunt angajati mii de oameni.

Producatorul de energie a incheiat recent un contract valabil pana in 2018 cu rusii de la Alro Slatina. Astfel, Hidroelectrica va livra anual cate 3 TWh primind de la Alro circa 30 de euro pe MWh, in contextul in care pe piata pretul cu care se vinde energia este de circa 40 de euro pe MWh.

In cazul ArcelorMittal Galati, pretul de vanzare al energiei este de 32,8 euro pe MWh, contractul de furnizare de energie fiind valabil pe toata durata lui 2010. In total, Hidroelectrica va primi anual in jur de 100 de milioane de euro de la Alro pana in 2018 si circa 60 de milioane de euro de la Mittal in 2010.

"Compania noastra a incheiat doua contracte bancabile, care pot si vor fi utilizate pentru obtinerea de finantari necesare dezvoltarii, modernizarii si retehnologizarii unitatilor de productie. In alta ordine de idei, parteneriatul cu Alro asigura sustinerea industriei aluminiului in Romania si ma refer aici nu numai la Alro, ci la intreaga industrie pe orizontala. Putem spune acelasi lucru si despre contractul cu Mittal", spune Mihai David, directorul general al Hidroelectrica.

Contractele cu Alro si cu Mittal au fost incheiate de companie in ciuda faptului ca de la jumatatea acestui an Hidroelectrica urmeaza sa fie divizata si inclusa in cei doi giganti energetici prin care guvernul intentioneaza sa reorganizeze sistemul national de productie al energiei electrice. Practic, din acel moment, nu va mai exista in piata energie hidro, nucleara sau termo, ci un cos format din energie provenita din mai multe surse. Hidroelectrica spune ca deja face acest lucru.

"Hidroelectrica preia deja o parte din energia furnizata de unitatile termo care vor face parte din Hidroenergetica (unul dintre cei doi giganti energetici - n. red.), iar acest lucru nu afecteaza profitul companiei. Cu alte cuvinte, sistemul lucreaza in buna masura intr-o schema integrata perfect functionala. Pentru Hidroelectrica, ambele contracte sunt valoroase si nu afecteaza eficienta companiei", spune David.

Potrivit reprezentantilor companiei, Hidroelectrica a vandut in primele trei luni ale anului cu circa 10% mai multa energie comparativ cu perioada similara a anului trecut tocmai datorita faptului ca firma a integrat si cantitati de energie termo, dar a si beneficiat de conditii meteo mai bune caracterizate prin precipitatii mai mari.

"Cifra de afaceri pentru primul trimestru al anului 2010 a fost de 670 de milioane de lei (159,5 milioane de euro), comparativ cu 572 de milioane de lei in primul trimestru al anului trecut. Profitul brut in primul trimestru al 2010 a fost de peste 180 de milioane de lei (circa 43 de milioane de euro). In aceeasi perioada a anului 2009, profitul brut a fost de 65 de milioane de lei, iar cel net de 54,67 milioane de lei. Diferentele sunt urmarea cresterii preturilor de vanzare a energiei, hidraulicitatii mai mari si reducerii cheltuielilor", a conchis David.