Dreptate la stat: Salariile adjunctilor, chiar si de doua ori mai mari decat ale sefilor

Autori: Roxana Petrescu , Catalin Lupoaie 04.05.2010

Salariile adjunctilor din companiile de stat sunt mai mari decat cele incasate de directorii generali care sunt plafonati inca de anul trecut la nivelul unui secretar de stat. Potrivit datelor disponibile, sunt unele cazuri in care unii directori ajung sa castige de doua ori mai mult decat directorul general.

"Este o situatie generala, in toate companiile de stat, nu numai in cadrul celor subordonate Ministerului Economiei. Este un lucru anormal. Masura plafonarii salariilor i-a vizat doar pe directorii generali, dar pe ceilalti nu i-a atins. Ideea pe viitor nu este sa continuam cu scaderea salariilor si la celelalte niveluri de management, ci sa aducem nivelul de salarizare al directorului general la nivelul corect. Am inteles, a fost o situatie de criza, dar valoarea omului trebuie remunerata in bani. Deja avem multi directori care se gandesc sa plece din aceasta cauza", spune Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei.

Desi exista aceste diferente intre salariile brute ale directorilor generali fata de cele incasate de ceilalti directori, sefii companiilor de stat mai beneficiaza de anumite sume prin intermediul contractelor de mandat. Aceste contracte, care sunt semnate intre directorii generali si actionarii companiei, se platesc doar in contextul in care directorii indeplinesc anumite criterii de performanta. Aceste criterii nu au fost facute publice pentru fiecare companie.

Potrivit bugetelor de venituri si cheltuieli aprobate ale companiilor subordonate Ministerului Economiei, sumele din contractele de mandat au fost plafonate si ele anul acesta la 87.000 de lei (circa 20.700 de euro), in contextul in care la inceput de an propunerile vizau acordarea unor sume chiar si de trei ori mai mari.

In acest context, directorii generali ai unor companii care variaza atat din punctul de vedere al angajatilor, cat si al afacerilor au acelasi contract de mandat a carui valoare este echivalenta cu salariul lunar al unui manager dintr-o multinationala.

Spre exemplu, in cazul Romgaz, una dintre cele mai valoroase companii locale cu afaceri de circa un miliard de euro si cu peste 6.000 de angajati, adjunctii ajung sa ia cu 30% mai mult decat directorul general.

"Salariul directorului general este in suma de 6.691 de lei (1.600 de euro) pe luna. Conform contractului colectiv de munca, salariul de incadrare al directorilor din Romgaz este cuprins in limita sumelor de 4.078 - 8.552 de lei (970 de euro - 2.000 de euro)", spun reprezentantii Romgaz, companie de stat aflata in portofoliul Ministerului Economiei care asigura circa jumatate din productia nationala de gaze.

"Aceeasi situatie o avem si noi. Directorii generali sunt practic niste prestatori de servicii, nu angajati in sensul adevarat al cuvantului, care fac parte dintr-un contract colectiv de munca", spun surse din Transelectrica, o alta companie aflata in subordinea Ministerului Economiei. Potrivit reprezentantilor transportatorului national de energie electrica remuneratia in valoarea bruta a directorului general al companiei a fost anul trecut de 6,691 de lei pe luna, la nivelul unui secretar de stat. Aceeasi suma s-a pastrat si pentru primul semestru din 2010.

"Directorii executivi ai companiei sunt angajati cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata si sunt remunerati in conformitate cu prevederile contractului colectiv de munca aplicabil. In ceea ce priveste salariul lor, acesta este confidential", au mai precizat reprezentantii Transelectrica.

Nici in cazul companiilor aflate in subordinea Ministerului Transporturilor lucrurile nu stau diferit, existand cazuri cand adjunctii au salarii chiar de doua ori mai mari decat directorii generali.

Unul dintre cazurile mai speciale este cel al Romatsa, administratia romana a serviciilor de trafic, unde unii directori ajung sa castige de doua ori mai bine decat directorul general.