Preturile productiei industriale au urcat cu 4,5% in martie

Ziarul Financiar 04.05.2010

Preturile productiei industriale pe taotal (piata interna si piata externa) au avansat in martie cu 4,5% fata de aceeasi luna a anului anterior, avansul luna la luna fiind de 1%, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).

Pe sectiuni (sectoare de activitate), cresteri de preturi au fost inregistrate cresteri la: productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+6,8%), distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+6,0%), industria prelucratoare (+4,3%). In industria extractiva se constata scaderi de pret cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi au avut loc la produsele din industria energetica (+16,2%), respectiv cele din industria bunurilor de uz curent (+4,9%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat preturile produselor din industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,2%), industria bunurilor de capital (-1,3%), respectiv cele din industria bunurilor intermediare (-3,4%).