Cum explica arabii lui Taher pierderile de la Electroputere

Autor: Adrian Ionut Cojocar 04.05.2010

Criza a dat peste cap planurile arabilor de la Electroputere Craiova (EPT), companie administrata de omul de afaceri iordanian Fathi Taher, in conditiile in care sauditii isi propusesera in urma cu trei ani, la privatizare, sa transforme compania intr-un "gigant industrial" pe segmentul producerii de locomotive.

In schimb, anul trecut compania s-a axat aproape in totalitate pe productia de transformatoare din cauza scaderii drastice a comenzilor pentru locomotive si aparate electrice.

Anul trecut, tintele de vanzari la toate cele patru divizii principale din cadrul companiei au fost ratate, astfel ca Electroputere a inregistrat pierderi de 39,55 milioane de lei (9,3 milioane de euro), fata de previziunile initiale privind realizarea unui profit net de 35,6 milioane de lei (8,4 milioane de euro), potrivit raportului anual. Grupul saudit Al-Arrab promisese la privatizare ca in doi ani, respectiv in 2009, va readuce compania pe profit.

In ciuda avansului afacerilor companiei in 2009 cu 42%, la un nivel de 282,5 mil. lei (66,4 mil. euro), acestea se situeaza cu mult sub ambitiile arabilor, care isi propusesera o cifra de afaceri de 372,3 mil. lei (87,6 mil. euro).

"Principalele cauze care au condus la acest rezultat slab au fost: imposibilitatea de a participa la licitatii, avand in vedere datoriile societatii catre bugetul statului, rezultatele slabe ale activitatii depuse de catre departamentul de vanzari, costurile mari de intretinere a spatiilor de productie, structura de personal supradimensionata, nivelul scazut al comenzilor la divizia Locomotive (VFU), Aparataj electric (AE) si Motoare Electrice Rotative (MER), respectiv amanarea investitiilor in infrastructura la nivel national", arata reprezentantii Electroputere in raportul anual al companiei.

De la privatizare si pana in prezent, Electroputere a inregistrat pierderi cumulate de 192,5 mil. lei (52 mil. euro), adica aproape cat a platit Al-Arrab pe companie in 2007. Acest lucru i-au pus in imposibilitate de a-si mai achita datoriile restante, in principal catre bugetul de stat, care la finalul anului trecut se cifrau la 168,5 mil. lei (circa 40 mil. euro).

Al Arrab a platit pe Electroputere circa 60 mil. euro, suma care include investitiile si capitalul de lucru si s-a angajat sa mai achite datoriile societatii la stat, care se ridicau la circa 60 mil. euro.

In incercarea de a aduce compania pe linia de plutire, conducerea societatii incearca in prezent sa restructureze intreaga activitate de productie si de personal si ia in calcul chiar vanzarea unor divizii pentru care compania nu are acoperita productia cu comenzi.

De la peste 2.500 de angajati la finele anului 2008, la Electroputere mai lucreaza in prezent circa 1.700 de oameni, restul fiind disponibilizati din cauza scaderii comenzilor. Chiar si cu aceste restructurari, conducerea companiei spune ca nu poate stabiliza activitatea fara ajutorul statului.

"Crica economica globala se va reflecta in evolutia negativa a cererii unor produse din profilul Electroputere, iar in aceste conditii este absolut necesara aplicarea unor masuri de restructurare combinate cu un suport sustinut atat din partea actionarilor, cat si a autoritatilor statului", spun reprezentantii Electroputere.

Compania spera ca va realiza in acest an o cifra de afaceri in crestere cu 30%, de aproape 340 de milioane de lei (82,1 milioane de euro) si ca va trece pe profit, cu un rezultat net de 20,9 milioane de lei (5 milioane de euro). Pe Bursa, Electroputere este evaluata in prezent la 14,7 milioane de euro.