Opinie Sorin Pislaru: Capitalismul fara urme a fost brevetat in Romania

Autor: Sorin Pâslaru 05.05.2010

Coruptia si nepasarea celor de la putere din ultimii cinci ani, cand Romania a avut la dispozitie venituri bugetare de 150 de miliarde de euro, fac ca acum populatia sa nu poata beneficia de cresterea adusa de investitiile straine si banii trimisi de romanii care lucreaza in strainatate.

Guvernul Tariceanu si Guvernul Boc I, II si III sau la cat a ajuns au risipit, prin numirile exclusiv politice in functiile statului si prin cheltuielile extravagante ale banilor publici, fara niciun fel de urmarire a eficientei, banii statului. Toti acesti ministri care s-au perindat la carma statului ar trebui acum, cand se demonstreaza ca este necesar ca sa fie majorate taxele pentru ca tara sa nu intre in deriva, sa raspunda cu averea proprie, la fel ca administratorii de societati comerciale, pentru deficitele care trebuie platite de populatie prin majorarea TVA si a impozitului pe venit.

Constructia din start gandita pentru frauda a statului roman este limpede: nu se poate gandi cineva ca un ministru traieste din salariul de 1.300 de euro pe luna. Toti vor posturile numai pentru a deturna banii publici in conturile proprii.

Ministrii Romaniei sunt in acest moment, luati om cu om, mai bogati decat cei ai Marii Britanii. Chiar si afirma nonsalant: nu-mi pasa daca voi fi remaniat. Pai foarte rau. Romania nu are nevoie de ministri carora sa nu le pese ca vor fi remaniati.

Acesti oameni care s-au perindat la conducerea Romaniei intr-o perioada cand au avut bani cu ghiotura la dispozitie au reusit sa breveteze un nou tip de capitalism: capitalismul fara urme.

Am avut crestere economica, am avut an de an venituri mai mari la buget, dar urmele in economie nu se vad. Cateva blocuri razletite in camp sau vile ingramadite in cartiere fara aer, fara spatii publice, fara civilizatie pana la urma, sunt nimic. Pentru concerte mergem la Sala Palatului, de acum 20 de ani, pentru teatru la aceleasi teatre de acum 20 de ani, pentru fotbal pe aceleasi stadioane ca acum 20 de ani, pe care joaca, culmea, echipe de fotbal care se dau private. Scolile, spitalele, drumurile - nu mai vorbim.

Sufocant este ca aceiasi oameni care ne predau reforma in urma cu 20 de ani si ne spuneau ce trebuie sa facem ca sa ne fie mai bine, adica Mugur Isarescu, Florin Georgescu, Traian Basescu, Radu Berceanu, Theodor Stolojan, Mihai Tanasescu, Mircea Cosea, Ion Iliescu sau Adrian Nastase sunt la putere sau detin atentia in opinia publica.

Si in continuare vorbesc despre reforma. Dar cat mai poate o tara sa consume reforma? Inca 20 de ani? Ce credibilitate mai au acesti oameni platiti de 20 de ani din bani publici sa ne serveasca aceleasi idei din care nu se vede de fapt nimic concret? 25% TVA, 20% impozit pe venit, datorie publica in plus de 8 miliarde de euro in 2009. Investitii, urme in economie, zero. Ce mai trebuie sa se intample ca sa ne dumirim ca nu se pricep sa administreze aceasta tara?