Adio relansare a economiei, urmeaza lovitura cresterii impozitelor. Cine e de vina?

Ziarul Financiar 04.05.2010

FMI s-a uitat la ultimele cifre si a ajuns la concluzia ca Romania oricum nu va avea crestere economica anul acesta, asa ca teoria efectului negativ al majorarii puternice a TVA nu mai incape in discutia cu Guvernul si cu BNR, care a pledat impotriva acestei masuri prin vocea guvernatorului Mugur Isarescu.

Mai mult, Fondul s-a aratat extrem de dezamagit de incapacitatea autoritatilor de a atrage fonduri europene. Finantele au sucit si rasucit impozitele si taxele existente, ministrul transporturilor Radu Berceanu a dat "o mana de ajutor" cu impozitul pe "Q7", s-a reluat ideea cu taxarea luxului, dar expertii FMI s-au saturat de improvizatii.

Asa a ramas pe masa negocierilor varianta hada a cresterii in paralel a TVA si a cotei unice. Cifrele exacte inca erau in discutie aseara.

Dinspre Guvern, o liniste mormantala pe parcursul zilei de ieri. Nici macar purtatorul de cuvant nu a schitat o respingere a informatiilor care au circulat privind majorarea dramatica a impozitelor.

Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele partidului de guvernamant PD-L si coautor al programului de introducere a cotei unice, a declarat pentru ZF ca oricare ar fi, o decizie trebuie luata repede pentru ca timpul nu are rabdare cu Romania.

"Cand te intalnesti cu FMI si cu Comisia Europeana, toata lumea asteapta un rezultat rapid. Altminteri, daca FMI ar pleca de aici fara niciun rezultat, nimeni nu va mai sta sa analizeze. Cand se va vedea in computer Romania cu semn rosu, atunci acest lucru va avea un impact major asupra costului finantarii Romaniei", spune Stolojan. El a explicat ca discutia a pornit de la faptul ca "acea crestere de 1,3% din PIB pe care s-a fundamentat bugetul - care reprezinta 31% din PIB - nu va mai fi si atunci trebuie gasite solutii pentru acoperirea deficitului convenit cu FMI, de 5,9%". "Sigur ca nu ne dorim majorarea cotei unice sau a TVA, dar pana acum, oficial, nimeni nu a spus ca acest lucru se va si intampla. Se examineaza si ipoteza ca deficitul sa fie majorat. Imprumutul de anul trecut a tinut in viata o mare parte a celor care aveau credite in valuta si salarii in lei, si oamenii de care vorbesc nu au prea simtit socul din acest punct de vedere. Acum, galusca care anul trecut era pe umerii BNR trece pe umerii populatiei, din pacate."

Fostul premier liberal Calin Popescu-Tariceanu sustine ca "tot ce vine «pe surse» vine de la Guvern care, neputand reduce cheltuielile, se gandeste sa majoreze impozitele, pasand, in acelasi timp, responsabilitatea pe umerii FMI".

"Nu inghititi ca pelicanii prostiile Guvernului. Am o experienta lunga cu FMI si stiu ca niciodata nu cere majorari de taxe - spune ca veniturile si cheltuielile trebuie echilibrate, restul fiind treaba Guvernului", afirma Tariceanu, premierul sub mandatul caruia a fost introdusa cota unica de 16% in 2005. El reaminteste ca orice majorare a taxelor in timpul unei crize nu face decat sa adanceasca criza.

"Guvernul trebuie sa gaseasca solutii de reducere a cheltuielilor, este singura solutie acceptabila."

Nu are el vreun regret ca sub mandatul sau a crescut atat de mult numarul de angajati ai statului (si salariile lor) - este vorba despre aceiasi angajati care pun acum o presiune grea asupra cheltuielilor guvernamentale?

"Salariile si personalul au crescut cand economia mergea si aveam de unde sa dam. Este o diferenta uriasa intre un guvern care poate sa dea si altul care este in criza. Acest guvern nu este in stare nici macar sa plafoneze cheltuielile, dimpotriva ele au crescut si in criza", raspunde Tariceanu.

Dezastru, verdictul mediului de business

Oamenii de afaceri nu ezita sa foloseasca termenii "catastrofal" si "dezastru" pentru a descrie consecintele majorarii TVA si a cotei unice, sansele de relansare a economiei fiind considerate compromise pe ani de zile.

"O astfel de decizie ar fi catastrofala pentru mediul economic. Majorarea TVA si a cotei unice ar ingropa businessul privat pe o perioada de ani de zile. Cresterea TVA va pune presiune pe inflatie si pe salarii, iar majorarea cotei unice va creste cheltuielile agentilor economici. Daca va fi lovita zona de business privat si salariatii, ecuatia de apelare la imprumuturi de la FMI si CE se dovedeste a fi un esec", spune Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Ro mane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), care reprezinta interesele a 1.300 de firme.

El se declara intrigat de faptul ca guvernul Boc este inca la Palatul Victoria, avand in vedere ca reprezentantii FMI au spus ca nu au incredere in membrii Cabinetului.

Constantin Boromiz, actionarul producatorului de panificatie Boromir, spune ca va fi un dezastru pentru industrie.

"O sa creasca veniturile la buget pentru doua-trei luni, dar cresterea Romaniei va fi blocata pentru minimum cinci ani. Evaziunea este foarte ridicata si la 19%, dar daca TVA va creste? In plus, in momentul in care TVA va creste, puterea de cumparare a populatiei va scadea si mai mult, iar investitorii straini nu vor avea ce sa mai caute la noi, daca nu vor putea face profit aici. Eu daca as putea alege ce taxa va urma sa creasca, in conditiile in care guvernantii nu vor face restructurarile necesare, as prefera sa creasca cota unica, dar inca sper ca guvernantii vor restrictiona cheltuielile si aparatul administrativ pentru a nu se lua o astfel de masura."

"Este posibil ca multe firme sa nu poate face fata si sa se retraga din piata. Investitiile straine directe ar putea sa fie afectate, iar investitorii se pot speria", a comentat Catalin Popa, directorul executiv al operatorului de servicii medicale private Euroclinic Hospital & Medical Centers. Compania opereaza primul spital de talie mare inaugurat in Bucuresti.

Popa considera ca 24% pentru TVA este mult, iar cresterea cotei unice cu patru puncte procentuale ar reprezenta "o povara mare pentru business si pentru populatie". "O parte din economie va merge subteran pentru a scapa de aceste taxe", a mai spus Popa.

Dragos Petrescu, proprietarul Trotter Prim, care controleaza restaurantele City Grill, considera normal ca Romaniei sa i se ceara majorarea taxelor atat timp cat Guvernul nu a fost in stare sa taie cheltuielile. "Sunt presiuni normale din partea FMI, care a cerut mai intai taierea cheltuielilor, dar Guvernul nu le-a redus. Ca orice majorare de taxe, aceasta masura descurajeaza economia si va mari ponderea pietei negre, care va fi mai greu de controlat, mai ales ca si micii jucatori vor apela la aceasta alternativa pentru a se putea mentine."

Diagnosticul analistilor: se sacrifica orice potential de crestere

"Cred ca cifrele care se vehiculeaza acum sunt pure speculatii si probabil este o incercare de intoxicare la mijloc. Este cert ca se discuta o crestere de taxe, dar nu cred ca acestea sunt cifrele reale. Mi se par niste cifre halucinante si in aceste conditii am sacrifica orice potential de crestere a economiei in perioada urmatoare", a comentat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Pe de alta parte, Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank, afirma ca "trebuie acceptate pierderi pe termen scurt pentru a rezolva problema deficitului, altfel nu vom putea sa crestem niciodata".

"Daca majorezi taxele, omori economia pe termen scurt, insa acelasi efect il au si reducerile de cheltuieli publice." El spune ca orice estimare privind impactul unei majorari de taxe asupra veniturilor colectate la buget este marcata de foarte multe incertitudini, dar aproape sigur contributia va fi mai mica decat cea asteptata de autoritati.

"Criza din Romania nu a fost determinata de criza globala, iar revenirea economiei nu va putea fi antrenata de cresterea economiilor straine. Cat timp avem o problema cu politica fiscala nu putem sa crestem", apreciaza Chidesciuc.

Teoretic, majorarea TVA cu un punct procentual aduce la buget un plus de circa 2 mld. lei, insa in conditii de criza, evaziunea ar putea creste peste asteptari.

Ionut Dumitru continua sa pledeze pentru reducerea cheltuielilor publice, "pentru ca aici este de fapt buba". "Este o realitate ca 70% din buget merge in cheltuieli curente. In acest moment orice crestere de taxe nu e bine-venita, avand in vedere ca economia nici macar nu da semne de revenire si ca in primul trimestru am avut cel mai probabil un minus. Printr-o crestere a taxelor facem foarte mult rau economiei, plus ca apar si efecte colaterale. O eventuala majorare de TVA se va vedea in inflatie, in timp ce cresterea cotei unice va avea un impact negativ pe partea de evaziune fiscala."