Dobanda BNR nu mai poate cobori mult

Autor: Liviu Chiru 04.05.2010

Analistii deja s-au resemnat si considera ca politica monetara nu mai poate contribui decisiv la revitalizarea economiei, cheia fiind tocmai la politica fiscala, unde se pregatesc ajustari dure. Mai mult, BNR ar putea reactiona la o majorare a TVA, care ar reinflama asteptarile de cresteri de preturi, tot printr-o intarire a politicii monetare.

"Cred ca era de asteptat ca BNR sa reduca «dozajul» relaxarii politicii monetare, in conditiile in care ne apropiem probabil de minimul dobanzii-cheie, dat fiind nivelul actual si cel prognozat al inflatiei pentru trimestrele urmatoare. Riscurile sunt legate si de evolutia politicii fiscal-bugetare in perioada urmatoare si de o posibila crestere a TVA, care ar reinflama asteptarile inflationiste", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

La randul sau, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank, considera ca BNR a facut "cam tot ce se putea" in materie de dobanda, dar subliniaza ca transmiterea mesajelor sale a fost ingreunata de volatilitatea destul de ridicata a dobanzilor pe piata interbancara.

"Reluarea cresterii economice trebuie privita in stransa legatura nu cu politica monetara, ci mai degraba cu cea fiscala. Sa nu uitam ca politica fiscala este motivul principal al corectiei prin care trecem si rezolvarea nu poate veni decat prin intermediul ei - fie prin taieri de cheltuieli, fie prin majorari de taxe, care sa corecteze deficitul", spune Chidesciuc.

Ritmul lent de scadere a dobanzilor pentru clientii finali afecteaza de asemenea revenirea activitatii economice, afirma Catalina Molnar, senior analist la RBS Bank.