Apar cifrele hade ale solutiei finale - Deznodamant dramatic in negocierea cu FMI: nu creste doar TVA, ci si cota unica. Vom rezista?

Ziarul Financiar 04.05.2010

TVA la 24% si impozitul pe venit la 20%? Cifrele nu sunt finale si nici asumate, insa majorarea este inevitabila.



Spirala scenariilor mult-negate de majorare a impozitelor a culminat ieri cu o varianta de-a dreptul dramatica, atat pentru afaceri, cat si pentru oamenii de rand: TVA creste de la 19% la 24/25%, iar cota unica urca de la 16% la 20%.

Acestea au fost cifrele-soc cu care piata a fost alimentata dupa-amiaza, in urma unor noi runde de discutii intre autoritati si FMI.

Daca asupra cifrelor pot exista dubii, perspectiva cresterii in paralel a TVA si a cotei unice tinde sa devina certa, aceasta fiind conditia pentru ca FMI sa accepte majorarea deficitului bugetar de la 5,9% la 6,9% in contextul unei performante slabe a economiei.

Urechile publicului s-au obisnuit de peste un an cu ideea cresterii TVA, mai ales ca au facut-o si vecinii din Ungaria, insa majorarea puternica a impozitului pe profit si a celui pe venit ar fi o adevarata lovitura pentru business si nivelul de trai.

"Blandetea" FMI de anul trecut s-a transformat in "somatie" la adresa Guvernului: "Aveti o gaura mare in buget, cum o umpleti credibil?". Iar Executivul a intrat si in criza de idei si de timp, pentru ca nu-si poate permite sa lase misiunea FMI sa paraseasca Bucurestiul fara o intelegere atat timp cat mai la sud, in Grecia, dezastrul pierderii credibilitatii externe a maturat o tara intreaga. FMI nu mai accepta "inovatii" de genul "impozit marit pe Q7" si preseaza in directia majorarii de impozite, care ar avea efecte cat de cat palpabile, chiar daca ar alimenta evaziunea si ar arunca economia si mai adanc in recesiune.

Aseara, Guvernul ar fi trebuit sa faca o alegere, astazi urmand sa aiba loc intalnirea decisiva intre delegatia FMI si presedintele Traian Basescu. Inca de ieri dimineata declaratiile ministrului finantelor indicau un viraj amenintator: de la "nu majoram impozitele principale" la "incercam sa nu modificam taxele".

Oficialii FMI au refuzat sa faca declaratii

Vladescu a venit si a plecat de mai multe ori de la Finante, a negat ideea majorarii TVA la 25%, insa a spus ca sunt in discutie mai multe variante. "Variantele noastre nu corespund cu cele de la televizor." Spre finalul zilei nu a mai vrut sa comenteze: "Veti vedea masurile in scrisoarea suplimentara de intentie."

Ieri, mediul de business inca refuza sa creada in scenariul apocaliptic al dublei majorari de impozite, dupa ce Guvernul si presedintele Basescu au tot dat asigurari ca nu se va ajunge intr-o asemenea situatie. "Dezastru" este cuvantul care tasneste pe buzele antreprenorilor. Analistii bancari nici nu voiau sa se gandeasca la calcule de impact, concluzia fiind ca potentialul de crestere al economiei va fi spulberat pe cativa ani daca cifrele vehiculate se confirma. "Mi se pare o crestere foarte mare, care va afecta dramatic afacerile cu atat mai mult cu cat nu este niciodata bine-venita o asemenea schimbare in cursul unui an financiar, care sa ia businessul pe nepregatite. Majorarea TVA nu era neaparat neasteptata avand in vedere ce s-a intamplat in tarile din jur, insa varianta vehiculata este foarte mare. Pe impozitele directe, cresterea chiar ar fi neasteptata si chiar nu-mi vine sa cred ca se va intampla anul acesta", a comentat Mihaela Mitroi, partener pe taxe la PricewaterhouseCoopers, cea mai mare firma de consultanta fiscala. Ea spune ca piata este din ce in ce mai ingrijorata din cauza zvonurilor care s-au acumulat. "Am primit multe telefoane de la clienti care ne intreaba ce se intampla."