Portugalia se grabeste sa adopte noi masuri de austeritate

Autor: Catalina Apostoiu 04.05.2010

Portugalia a decis sa-si intareasca defensiva impotriva efectelor crizei din Grecia angajandu-se sa adopte masuri drastice de reducere a deficitului public, scrie Financial Times. Ministrul portughez de finante Fernando Teixeira dos Santos a declarat ca "vom face totul pentru a ne asigura ca programul nostru de austeritate va avea succes si ca ne vom indeplini toate angajamentele". El a adaugat ca masurile de austeritate vor fi inaintate Parlamentului in aceasta saptamana.

Guvernul tarii a anuntat saptamana trecuta ca va implementa urgent masurile initial avute in vedere pentru 2011-2013 ca reactie la "atacurile speculative impotriva datoriei suverane a Portugaliei".

Social-democratii, principalul partid de opozitie, si-au exprimat sustinerea fata de deciziile guvernului. Unii economisti considera sustinerea opozitiei pentru pachetul de masuri de austeritate la fel de importanta ca masurile in sine. Masurile de austeritate propuse de guvern fac parte dintr-un program menit sa reduca deficitul bugetar de la 9,4% din PIB in 2009 la 2,8% in 2013. Decizia de urgentare a adoptarii unor masuri a venit dupa ce agentia Standard & Poor's a redus ratingul legat de datoria guvernamentala pe termen lung a Portugaliei cu doua trepte. Economistii estimeaza ca accelerarea planurilor de majorare a taxei pe castigurile de capital, introducerea de noi taxe rutiere si reducerea unor plati sociale va duce la o scadere a deficitului cu inca 720 de milioane de euro in acest an, la aproximativ 8%.